Elke dag alle zalen opnieuw

Als je ’s avonds tv kijkt en je ziet het Europagebouw, dan ben je trots dat je daar onderdeel van bent. Dat je daar elke dag mag rondlopen. Verder is het werk niet wezenlijk anders, zegt Ronald van der Logt (43) van Fraai Projecten te Raamsdonksveer. Hij doet de opbouw tijdens het EU-voorzitterschap. Zalen opbouwen en afbouwen. Elke dag opnieuw.

Want er wordt wat afvergaderd door ambtenaren. Bijna dagelijks wordt het hele Europagebouw opnieuw ingericht. Voor elk gezelschap een zaal op de gewenste manier. Dat er zó vaak herbouwd moest worden, dat had niemand van tevoren voorzien.

Dit werk is veel tillen. Ook voor Van der Logt, die de opbouw aanstuurt. Want aan de zijkant kijken hoe iemand anders bezig is, dat doe je niet.

Om zeven uur ’s ochtends begint hij. Het schema af dat hij de vorige dag gemaakt heeft, over welke zaal wanneer gedaan moet. Soms redt hij alles met twee man, soms heeft hij er tien nodig. Dat geeft hij van tevoren door aan het uitzendbureau. En of hij mensen zoekt die goed kunnen tillen, of mensen die goed meedenken.

Soms is er een rustmoment rond 11 uur. Dan gaan mensen naar huis, of naar een andere klus. Om vijf uur begint het dan weer. Maar soms gaat het ook de hele dag door, zoals de afgelopen dagen, tot half acht ’s avonds. Ja, dan ben je redelijk moe. Maar ook voldaan, dat het allemaal weer staat.

Van der Logt is van oorsprong decorschilder. Na die studie, in het Belgische Turnhout, deed hij kunstacademie in Tilburg, de richting filmanimatie. Hij begon als decorschilder voor een evenementenbureau. Daarna werkte hij vijftien jaar in de belettering. Bracht beelden aan op beurzen en interieurs. Toen dat bedrijf failliet ging, na zeventig jaar, kwam hij bij Fraai terecht. Van reclame weer terug naar decoreren, lacht hij.

Hij is altijd graag creatief bezig geweest, zegt hij. Bij zo’n opdracht voor het ministerie ligt alles behoorlijk vast, maar toch. Ook hier heb je soms vrijheid, in waar de lampen hangen en de bloemen staan.

Je moet je kop erbij houden bij dit werk. In het Scheepvaartmuseum bijvoorbeeld, waar de ministers vergaderen, staat een tafel met een binnenring voor 86 man. De tweede ring is voor 87 man. Dat is geen standaard tafel. Die is ingewikkeld om in elkaar te zetten. We praten over 25 poten, en elke poot een andere maat. We praten over millimeters. Een millimeter verkeerd, en hij is niet meer rond.

De opbouw in het Scheepvaartmuseum gebeurt ’s avonds. Rond middernacht is Van der Logt er klaar. Dan komen de technische mannen nog.

Over ruim een maand is het afbouwen. En daarna begint de sloop.

Mirjam Remie

    • Mirjam Remie