El Chapo mag uitgeleverd worden aan de VS

Amerika wil de beruchte drugsbaas vastzetten op eigen grondgebied.

Archiefbeeld. El Chapo bij zijn arrestatie.
Archiefbeeld. El Chapo bij zijn arrestatie. Foto Marco Ugarte / AP

De Mexicaanse drugsbaron El Chapo mag uitgeleverd worden aan de Verenigde Staten. Dat heeft het Mexicaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bepaald, meldt persbureau AP. El Chapo, die eigenlijk Joaquin Guzman heet, werd in februari 2014 opgepakt nadat hij er in geslaagd was te ontsnappen uit de best bewaakte gevangenis van Mexico.

El Chapo heeft dertig dagen de tijd om in beroep te gaan tegen het besluit om hem uit te leveren. Een van zijn advocaten heeft aan persbureau Reuters laten weten de komende dagen op “vele” manieren tegen het besluit bezwaar te maken.

Dat de leider van het Sinaloa-kartel daadwerkelijk naar de Verenigde Staten wordt gezonden kan dan ook nog maanden duren. Eerder deze maand zei de Mexicaanse openbaar aanklager niet te verwachten dat een uitlevering binnen een jaar zal plaatsvinden.

De Verenigde Staten hebben beloofd El Chapo niet de doodstraf op te leggen, zei het ministerie vrijdag volgens AP. De doodstraf wordt in Mexico niet meer toegepast.

Ontsnapping

Toen El Chapo werd opgepakt in 2014 was Mexico nog tegen uitlevering aan de Verenigde Staten. Hij werd vastgezet in de Altiplano-gevangenis bij Mexico-Stad, maar wist daar met hulp van kartelleden te ontsnappen via een 1,5 kilometer lange tunnel.

Terwijl in Mexico een grote klopjacht gaande was op de drugsbaron, gaf hij een interview aan Sean Penn voor het blad Rolling Stone. Tegenover Penn gaf hij voor het eerst toe meer dan een miljard dollar verdiend te hebben in de drugshandel. Dat hij uiteindelijk alsnog gevangen werd genomen, was volgens de Mexicaanse autoriteiten mogelijk door die ontmoeting.

Lees meer over de arrestatie: Filmplan kost El Chapo de kop