Een surrealistische avond in Breda: is Willem II nou veilig?

Als FC Twente wordt teruggezet, is Willem II ‘veilig’, ongeacht het resultaat tegen NAC. Maar niets is zeker. „Ongelofelijk. Nederland op z’n smalst.”

NAC-keep Jelle ten Rouwelaar loopt huilend het veld af na zijn laatste duel in Breda. Foto ANP

Ronnie Stam, rechtsback bij NAC Breda, heeft eerder deze week nog de beelden bekeken. Het kampioenschap met FC Twente in 2010 en hij was een van de dragende spelers. Joop Munsterman ijsbeerde langs de kant, wachtend op het verlossende eindsignaal. FC Twente, toen nog een modelclub, Munsterman een voorzitter die geprezen werd.

Plaats van handeling destijds is dezelfde als donderdagavond bij de nacompetitiekraker tussen NAC en Willem II: het Rat Verlegh Stadion in Breda. Een duel dat overschaduwd wordt door de onzekerheid rond de toekomst van FC Twente.

Woensdag maakte de licentiecommissie van de KNVB bekend dat zij het voornemen heeft FC Twente terug te zetten naar de eerste divisie. Dat kan Willem II helpen als hij zich niet via de nacompetitie weet te handhaven. Dan biedt de eventuele terugval van FC Twente naar de eerste divisie een vangnet en blijft de Tilburgse club in de eredivisie.

Stam noemt de ontwikkelingen rond FC Twente pijnlijk. „Ik heb mijn carrière daar een impuls kunnen geven.” Hij werd geselecteerd voor Oranje en dwong een transfer af naar de Premier League: Wigan Athletic.

Later spande Stam een rechtszaak aan tegen FC Twente, omdat de club volgens hem een percentage van zijn transfersom weigerde uit te betalen – het zou om 150.000 euro gaan. Stam, over Munsterman en diens kompaan Aldo van der Laan: „Het zijn mensen die je in de gaten moet houden. Je merkt dat ze zakelijk keihard zijn.”

Dat is het verleden. Stam staat na te dampen van het nacompetitiegevecht met Willem II, dat afgesloten wordt met een miraculeus doelpunt van NAC-spits Mats Seuntjens: 2-1. Klein volksfeest in Breda, hoop op eredivisievoetbal na een jaar afwezigheid. Zondag is de return in Tilburg, NAC heeft aan een gelijkspel genoeg.

NAC wint in wat directeur Justin Goetzee vooraf voor zijn club „qua belangen misschien wel de ontmoeting van de eeuw” noemde. Het spel met FC Twente op de achtergrond maakt het een surrealistisch duel. In het stadion hangt een spandoek met de tekst, ‘KNVB maffia’. Een steek van NAC-fans die boos zijn dat Willem II nog een een uitweg heeft bij falen in de nacompetitie.

Nieuws uit Enschede

Maar zeker is die uitweg nog niet. Jurgen Streppel, trainer van Willem II, hoort het nieuws een half uur voor het duel langs het veld van een NOS-radioverslaggever: FC Twente gaat in beroep tegen de terugzetting naar de eerste divisie. „Ongelofelijk. Nederland op z’n smalst.”

Als Willem II zich niet via de nacompetitie weet te redden is de club overgeleverd aan de beroepsprocedure, die weken kan duren. En dat terwijl de Tilburgers zich woensdag, na de uitspraak van de licentiecommissie, nog ‘veilig’ waanden.

Op de tribune zit Ted van Leeuwen, technisch manager van FC Twente. Armen over elkaar, ontspannen. „Ik ben toevallig hier.” Niet om NAC – volgend seizoen mogelijk tegenstander in de eerste divisie – te bekijken? „Nee, nee.”