In beeld

Dudok in ere hersteld in Parijs

Het is een van de twee gebouwen die architect Willem Dudok in het buitenland neerzette. Maar het Collège Néerlandais, door Juliana geopend in 1938, werd lang verwaarloosd. Het studentenverblijf is nu gerenoveerd. En dat is 'echt prachtig gedaan', volgens de kenners.
Het Collège Néerlandais van Dudok in Parijs. Hij tekende het gebouw in 1927, maar door de economische crisis duurde het tot 1938 voor het klaar was. Anders dan bij het raadhuis in Hilversum zijn geen zandgele bakstenen voor de gevels gebruikt, maar gepleisterd beton. Ook dat had met de crisis te maken: het geld raakte op. Foto Paul Rafterty
De restauratie van het studentenverblijf heeft veel langer geduurd dan de bedoeling was (vier jaar) en ging niet zonder slag of stoot. „Het heeft lang geduurd voordat de Fransen in de gaten hadden wat voor moois ze in huis hadden”, zegt architect Gijsbert van Hoogevest, die de renovatie vanuit Nederland begeleidde. Antoine Meysonnier
Het gebouw ligt op de campus van de Cité Internationale Universitaire de Paris (CIUP) aan de Boulevard Jourdan tussen in totaal 38 landenpaviljoens (onder andere ook van de beroemde Zwitserse architect Le Corbusier) waar studenten en onderzoekers uit de hele wereld terecht kunnen voor onderdak. Frank Dufour
Wie het gebouw binnenkomt, betreedt een andere tijd. Antoine Meysonnier
Niet in het minst door de landkaarten van de Nederlandse tekenaar Eppo Doeve in de grote zaal op de begane grond. Antoine Meysonnier
Met zijn hoge ramen, rechte vlakken, toren en kleurstelling is het gebouw van verre als een Dudok herkenbaar. Antoine Meysonnier
Het gebouw is aangepast aan de moderne tijd, terwijl het zijn oude karakter heeft teruggekregen. Foto Frank Dufour
In oude luister herstelde houten bureautje en boekenkast. Foto Antoine Meysonnier