Longreads

De opkomst van de bijendief

Bijenhouden is een miljardenbusiness in de VS. Dat weten dieven ook, schrijft The Guardian.

Bijen. AP / Carolyn Kaster

Dieven zetten veelal hun zinnen op goud, geld of sieraden. In de VS doet zich echter een ander probleem voor: dieven die bijen stelen, met vele duizenden tegelijk. En het ging al niet best met de bij.

The Guardian beschrijft in een longread hoe de dieven te werk gaan. De krant noemt het voorbeeld van een man die in het pikkedonker bijenkorf na bijenkorf in zijn auto laadde, terwijl de kleine insecten over zijn armen omhoog kropen en hij geen gezichtsbeschermende kleding droeg. Deze man werd die nacht gepakt met negen bijenkorven, met zo’n 30.000 bijen per stuk. Volgens The Guardian kan daarmee zo’n vijfduizend dollar (bijna 4500 euro) per jaar verdiend worden.

Big business

Bijenhouden is een miljardenbusiness in de VS. Niet alleen om de honing, vooral om de bestuiving door het kleine beestje. Imkers verhuren hun bijen aan lokale boeren. Door de populariteit van amandelen in de laatste vijftien jaar, deze notenbomen doen het erg goed met de hulp van bijen, is de vraag naar het dier flink gegroeid. Daarnaast werd de roep om bijen nog groter, doordat het wereldwijd sinds 2006 erg slecht gaat met de bij. Imkers werden, volgens The Guardian, “wanhopig”. Ze stelen vrachtwagenladingen aan bijen, maken de bijenkorven onherkenbaar en verhuren ze aan boeren.

Het zijn kortom rare tijden voor Amerikaanse bijenhouders, aldus The Guardian. Elk jaar tijdens het hoogtepunt van de bestuiving in de lente opereren er tientallen nachtelijke dieven die inbreken bij imkers door heel Californië om de zoemende beestjes mee te nemen. In 2015 werden 1.700 bijenkorven gestolen. De imkers worden er noodgedwongen creatief van. Met gps-chips, verborgen camera’s, unieke codes in de korven of nachtelijke surveillances proberen ze hun dieren te beschermen.

Lees de longread van The Guardian: Sticky fingers, the rise of the bee thieves