Celstraffen voor frauderende SNS-managers

De directeur van de vastgoedtak en acht andere ex-bankiers verrijkten elkaar, zonder dat SNS hiervan wist.

Exterieur van het hoofdkantoor van de SNS bank. Foto Lex van Lieshout / ANP

Oud-directeur van de voormalige vastgoedtak van SNS Reaal Buck Groenhof is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een celstraf van 1,5 jaar cel waarvan zes maanden voorwaardelijk. De tweede hoofdverdachte kreeg vijftien maanden, waarvan vijf voorwaardelijk. Dat heeft de rechtbank zojuist bekendgemaakt. De mannen werden veroordeeld voor het deelnemen aan een criminele organisatie, omkoping, witwassen en valsheid in geschrift.

Buck Groenhof huurde als nieuw aangestelde directeur van SNS Property Finance (SNSPF) vanaf de zomer van 2009 managers in om de financiële problemen bij de vastgoedtak aan te pakken. Met hulp van hun bedrijfjes betaalden de ingehuurde krachten de twee hoofdverdachten zeker twee miljoen euro zonder dat SNS hiervan op de hoogte was.

Rotonde van vergoedingen

Loonsverhogingen die Groenhof aan managers gunde, vloeiden door naar hem. Ook zijn secretaresse betaalde een deel van haar salaris aan Groenhof onder het mom van “advies en coaching”. Het OM vond in totaal driehonderd valse facturen. De rechter heeft vorderingen van 2 miljoen euro toegewezen, naast geldboetes van tussen de 5.000 en 50.000 euro aan hun ondernemingen.

Lees ook over de dubieuze betalingen bij SNS Een rotonde van vergoedingen

In totaal stonden negen ex-bankiers terecht. Een derde verdachte kreeg een voorwaardelijke celstraf van drie maanden en een taakstraf van 240 uur. Zes anderen kregen taakstraffen tussen de 80 en 240 uur.

Integriteit geschaad

Het Openbaar Ministerie had vier jaar gevangenisstraf geëist tegen Groenhof. Het OM rekende het Groenhof vooral zwaar aan dat hij niet de integere puinruimer is gebleken die de SNS dacht te hebben aangetrokken. Tegen de andere hoofdverdachte werd drie jaar geëist.

De straffen van de rechtbank zijn lager, omdat de mannen zijn vrijgesproken van oplichting en verduistering. Wel is de integriteit van SNSPF ernstig geschaad, volgens de rechtbank:

“Door de betaling van de geldbedragen te verzwijgen, ontstond een risico op belangenverstrengeling. Als medewerkers van een professionele organisatie in de bankwereld hadden de verdachten zich daarvan juist zeer bewust moeten zijn.”

Begin februari 2013 deed SNS Reaal aangifte tegen Groenhof, na e-mailboxen van hem en andere medewerkers te hebben onderzocht. De gesprekken tussen de bank en opsporingsdienst FIOD waren toen al gaande. De FIOD deed drie jaar lang onderzoek en vond zeker vijftien managers van SNS Reaal die elkaar verrijkten. Met een aantal van hen is een schikking getroffen, negen verschenen voor de rechter.

Van winst tot nationalisatie

SNS kocht Bouwfonds Property Finance in 2006 van ABN Amro. Het werd uiteindelijkde ondergang van SNS Reaal. Het eerste jaar maakte SNSPF nog winst, maar daarna lukte het door de vastgoedcrisis steeds meer projectontwikkelaars niet om leningen af te betalen. Er waren iets te enthousiast kredieten verstrekt.

In 2009 leed SNSPF voor het eerst grote verliezen. Door faillissementen moest de vastgoedbank flink afschrijven op de leningen en op leegstaande kantoor- en winkelpanden. Uiteindelijk werden de verliezen te groot. Op 1 februari 2013 werd de bank genationaliseerd. Het kostte de Staat 3,7 miljard euro. De vastgoedbank werd verzelfstandigd, de verzekeraar verkocht.