Catalaanse vlag mag toch bij Spaanse bekerfinale

Een rechtbank draaide een besluit terug dat de Spaanse overheid “om veiligheidsredenen” nam.

De Estelada bij een protest tegen de Spaanse regering.
De Estelada bij een protest tegen de Spaanse regering. Foto iStock

Fans van FC Barcelona kunnen hun Schotse vlaggen thuislaten, komende zondag tijdens de Spaanse bekerfinale tegen Sevilla. De overheid stelde deze week een verbod voor tijdens de wedstrijd in op de Estelada, de vlag die Catalaanse nationalisten gebruiken om te laten zien dat ze voor onafhankelijkheid zijn, maar de rechter besloot dat vrijdag terug te draaien. Als reactie op het nu teruggedraaide verbod besloten fans dan maar de Schotse vlag mee te nemen als protest, omdat de Schotten volgens hen eenzelfde strijd voor onafhankelijkheid voeren als de Catalanen.

De overheid wilde de Estelada officieel verbieden om veiligheidsredenen, maar veel fans zien er een politiek statement in, in aanloop naar de verkiezingen in juni. Veel Catalanen willen onafhankelijk worden van Spanje en FC Barcelona is een boegbeeld van die strijd. Tijdens thuiswedstrijden wappert steevast de Estelada, een rood-geel gestreepte vlag met een witte ster in een blauw vak.

Als gevolg van de beslissing heeft het hoofd van de Catalaanse regering gezegd toch bij de bekerfinale aanwezig te zijn.

Twitter avatar KRLS Carles Puigdemont Aniré a Madrid, content que la justícia hagi aturat una decisió antidemocràtica. Calen una dimissió i algunes rectificacions. Urgents.
Lees ook over FC Barcelona en politiek: Camp Nou schreeuwt om een vrij Catalonië

Uitfluiten

Wat volgens onze correspondent Koen Greven op de achtergrond ook mee kan hebben gespeeld in de beslissing de vlag te verbieden is de gang van zaken bij de bekerfinale vorig jaar: “Die werd gespeeld tussen Barcelona en Bilbao, uit Baskenland, dat ook strijdt voor onafhankelijkheid. Supporters floten toen door het volkslied heen.” Ook toonden fans spandoeken waarin werd opgeroepen tot onafhankelijkheid.

FC Barcelona reageerde afgelopen week gepikeerd op het voorgenomen verbod. In een verklaring zei de club:

“FC Barcelona beschouwt dit als aanval op de vrijheid van meningsuiting, het fundamentele recht van elk individu zijn denkbeelden vrij en zonder censuur te uiten, dat vastgelegd is in de verklaring van de universele rechten van de mens.”