Bovenaan De Trap wacht het Luchtcafé

Nikkie van Dijk

Zo eenvoudig is die beklimming dus nog niet, met zijn 178 treden, maar bovenaan De Trap wachten dan toch een paar mooie beloningen. De onverwacht ruime dakterrassen van het Groothandelsgebouw (110.000 m2) ten eerste. Vanzelfsprekend ook het weidse panorama op Rotterdam. En niet in de laatste plaats het Luchtcafé, de pop up-bar op het monumentale kantoorcomplex, die net als het dak zelf een maand voor het publiek toegankelijk is.

Het Luchtcafé wordt gerund door de équipe van de eveneens op het Groothandelsgebouw gelegen Suicide Club. Behalve dat er lokaal bier van Kaapse Brouwers en limonade van Pinky Rose wordt getapt, kan er ook „authentiek Rotterdams” worden geluncht. Bedrijfsleidster Nikki van Dijk is er de samenwerking voor aangegaan met een aantal kleine Rotterdamse producenten en leveranciers, zoals Booij Kaasmakers, Firma Bijten, groenteboer Frans van den Polder en wafelbakker Stroop. Chef Marnix Benschop van de Suicide Club serveert in het Luchtcafé een Rotterdamse borrelplank, Flammküchen en zelfgemaakte gehaktballen.

Er wordt ook op de dakterrassen bediend, waardoor je daar zo maar een paar uur zou kunnen blijven zitten, en vooral rondkijken. Initiatiefnemer van De Trap, architectenbureau MVRDV, heeft er verrekijkers klaarliggen voor wie niets in het uitzicht wil missen, en langs de reling zijn onder meer foto’s opgehangen van locaties zoals ze er direct na het bombardement op de stad uitzagen. Zo is voor de duur van een maand een even simpele als sympathieke attractie gerealiseerd.

Sinds het dak vorige week werd opengesteld, is het dan ook geen moment níet druk geweest, zegt Nikki van Dijk. Geweldig is dat, vindt de twintiger. „Het ontroert me echt dat de halve stad hier nu komt ervaren hoe we er na 75 jaar wederopbouw met z’n allen in Rotterdam voorstaan. Ik ben heel vereerd dat ik onderdeel ben van die energie die de inwoners van de stad zo nadrukkelijk verbindt.”

Het Luchtcafé krijgt vanaf vandaag nog een permanente tegenhanger op het dak van het Groothandelsgebouw. Onder het motto ‘The Roof is Yours’ gaat in de uiterste zuidoosthoek de buitenbar van de Suicide Club open, met uitzicht op het Stationsplein.