Abdeslam weigert bij eerste Franse verhoor te praten

Later wil hij wel zijn verhaal doen, vertelde zijn advocaat aan de Franse onderzoekrechter.

Terreurverdachte Salah Abdeslam komt aan bij de rechtbank in Parijs. Foto Matthieu Alexandre / AFP

Terreurverdachte Salah Abdeslam heeft tegenover de Franse onderzoeksrechter niks gezegd over zijn vermoedelijke betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs van afgelopen november. Later zal hij wel iets vertellen, zo liet zijn advocaat Frank Berton na afloop weten, melden Belgische media.

Het was voor het eerst sinds zijn uitlevering van België aan Frankrijk eind april dat Abdeslam verhoord werd. Na zijn uitlevering vertelde Berton dat zijn cliënt mee zou werken aan het Franse onderzoek. Waarom Abdeslam nu heeft gezwegen, maakte Berton niet bekend. Eerder heeft hij wel gesproken met Belgische rechercheurs. Zijn advocaat liet verder weten dat Abdeslam verbolgen is over het feit dat er 24 uur per dag videobewaking in zijn cel is.

Abdeslam is de enige nog levende verdachte van de groep terroristen die in november aanslagen pleegde in Parijs, waarbij 130 doden vielen. Zijn vermoedelijke rol was het regelen van auto’s en appartementen die gebruikt werden in de voorbereidingsperiode voor de aanslag. Hij zette mogelijk ook daders van de aanslagen af bij hun doelwitten.

Daarnaast bestaat het vermoeden dat hij een van de beoogde zelfmoordterroristen was bij het Stade de France, maar dat hij zijn bomgordel afdeed en op de vlucht sloeg. Op 18 maart werd Abdeslam na een klopjacht van maanden opgepakt in Sint-Jans-Molenbeek in België.

    • Joram Bolle