’97 gegijzelden bevrijd van Boko Haram’

Onder de bevrijde vrouwen en kinderen was het tweede Chibok-meisje, dat in 2014 werd ontvoerd.

De Nigeriaanse president Muhammadu Buhar houdt de baby vast van de eerste opgedoken vrouw die was ontvoerd door Boko Haram, Amina Ali Darsha Nkeki. AFP / Florian Plaucher

97 vrouwen en kinderen zijn bevrijd uit de handen van islamitische terreurorganisatie Boko Haram. Dat meldt een woordvoerder van het Nigeriaanse leger, kolonel Sani Usman, volgens het Franse persbureau AFP. Bij de actie op donderdag zouden 35 terroristen zijn gedood.

Onder de bevrijde mensen was het tweede Chibok-meisje, dat deel uitmaakte van de groep van de groep schoolmeisjes die in 2014 tegelijkertijd werd ontvoerd in de noordoostelijke deelstaat Borno. Van de 276 meisjes die waren ontvoerd wist destijds een aantal direct te vluchten, maar 219 bleven vermist. De ontvoering kreeg internationaal veel aandacht, onder andere door de campagne #BringBackOurGirls op sociale media.

Woensdag werd bekend dat het eerste Chibok-meisje was bevrijd. De inmiddels 19-jarige Amina Ali Darsha Nkeki werd met een vier maanden oude baby in het Sambisa-woud gevonden door jagers, vlakbij de grens met Kameroen. Ze werd binnen 24 uur door president Muhammadu Buhari ontvangen in de hoofdstad Abuja. De president beloofde haar medische en psychische bijstand. Volgens de vrouw leven de meeste Chibok-meisjes nog in het Simbisa-woud, maar is een aantal van hen overleden.

Generatie verstoken van scholing

In 2009 voerde Boko Haram zijn aanvallen op, sindsdien heeft het geweld aan tienduizenden mensen het leven gekost en raakten miljoenen mensen op drift. In een pas verschenen rapport schrijft Human Rights Watch (HRW) dat een hele generatie kinderen in Nigeria verstoken is geraakt van scholing. Het saboteren van onderwijs is een van de doelen van Boko Haram. De terreurgroep streeft naar een islamitisch-fundamentalistische staat in het noorden van Nigeria, met onder andere een verbod op westerse scholing.

Lees een interview met Mausi Segun, onderzoeker voor HWR: Boko Haram wint: de scholen in Nigeria zijn kapot

Volgens HWR zijn in totaal 952.000 schoolkinderen uit hun woonplaats verdreven. De mensenrechtenorganisatie schrijft:

“Tussen 2009 en 2015 zijn meer dan 910 scholen in puin geslagen of in brand gestoken en hebben daarnaast zeker 1.500 scholen hun deuren moeten sluiten. Ten minste 611 onderwijzers zijn vermoord, 19.000 zijn op de vlucht geslagen.”