Bekijk 40 jaar Frans Lanting in vijf fotoprojecten

Natuurfotograaf Frans Lanting reist al veertig jaar de wereld over om sensationele foto’s te maken van dieren en de natuur. Nu is er een overzichtstentoonstelling.

Foto: Frans Lanting (via Nederlands Fotomuseum Rotterdam)

Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam laat met deze expositie voor het eerst zien hoe – de in Rotterdam opgegroeide – fotograaf Frans Lanting zich de afgelopen decennia heeft ontwikkeld. Vijf fotoprojecten worden uitgelicht, elk staat symbool voor een belangrijke stap in zijn carrière.

Zo is er een selectie te zien van zijn meest ambitieuze project tot nu toe – Life: A Journey Through Time, de evolutie in beeld aan de hand van plekken die Lanting gedurende zeven jaar bezocht. Maar ook zijn eerste fotoserie, gemaakt bij de Kralingse Plas toen hij nog student economie was, en delen van zijn wereld­beroemde serie Eye To Eye zijn te bekijken.

Lanting over ‘A Journey Through Time: Foto’s uit de tijd dat de lucht nog oranje was

Dieren van dichtbij

Lanting was de eerste natuurfotograaf die dieren van heel dichtbij fotografeerde, zoals we gewend zijn bij portretten van mensen. Elk van de vijf projecten wordt ingeleid met een video waarin Lanting vertelt over zijn ervaring.

Er is meer persoonlijks te zien: in vitrines liggen reisdocumenten, stempels die hij kreeg in Botswana en filmrolletjes die hij ooit opstuurde naar National Geographic.

Frans Lanting - Dialogues with nature is te zien van 9 juni t/m 4 september in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam.