Brieven

Cruisen in de milieuzone

Goed om in mijn Rotterdam- NRC een tegengeluid te lezen voor de triomfantelijke score van 62 bezoeken van cruise schepen aan onze havenstad. Er moet geld bij, belastinggeld dus. Maar kijk eens goed naar de fraaie foto van het m.s. ‘Rotterdam’, prachtig in beeld naast die andere Rotterdam en de iconische Zwaan. Een fraaie pluim uitlaatgassen verlaat daar de trotse schoorsteen, het afval van een kleine energiecentrale die hier onvervaard zijn schadelijke stoffen in het Rotterdamse milieu dumpt. Maar wacht eens, ligt dat schip niet midden in de Rotterdamse milieuzone? Ja zeker, daar waar Jan-met-de-Pet met zijn oude benzine of diesel auto de toegang ontzegd is. Verwijs die schepen naar de Maasvlakte (daar is nog plek genoeg!); voor het weigeren van 62 dagen de uitstoot van een energiecentrale midden in de stad kunnen we die paar auto’s van hobbyisten of minima wel weer de stad in laten, zij betalen wel de juiste belasting, parkeergeld en kopen misschien nog iets kleins in de stad op de koop toe. Zo anders dan die cruiseboten, kosten alleen maar geld. Overigens zou ik niet graag in die Rotterdam willen wonen, met 62 dagen per jaar een dampende energiecentrale onder, voor of boven mijn balkon. Maar dat is weer een ander verhaal.

Heerjansdam