Stelling van de week

De steigertrap bij Rotterdam Centraal Station ter viering van 75 jaar wederopbouw van de stad is een publiekstrekker. Op de eerste dag alleen al beklommen 7.850 mensen de 180 treden naar het dak van het Groothandelsgebouw. Op social media schieten de superlatieven tekort maar in de stad klinkt ook kritiek: lelijk, gevaarlijk en zonde van het geld. De stelling luidt: De Trap is ontsierend en onnodig.

Suzanne Geurts, omwonende: „Ik vind De Trap ontsierend en onnodig. Zo’n gigantische steiger tegen een mooi architectonisch icoon ziet er niet uit. Om nog maar te zwijgen over de risico’s op een misstap voor ouderen en kinderen. De stad staat al jaren in de steigers. Ik woon achter Rotterdam Centraal en heb de sloop en nieuwbouw van het station tien jaar gevoeld. Nu is alles eindelijk klaar, wordt er wéér een steiger neergezet. Er zijn zoveel mooiere symbolen te bedenken.”

Winy Maas, bedenker De Trap: „De steigertrap illustreert dat het vieren van de wederopbouw slechts een tussenfase is. Door de trap tegen de buitenkant van het Groothandelsgebouw te zetten, wordt het dak onderdeel van de openbare ruimte. Deze tweede laag is een knipoog naar de nieuwe stedelijke ontwikkeling waarbij we ook bovenop gebouwen bouwen. Ik wilde twee roltrappen plaatsen maar dat was te duur voor deze manifestatie. De Trap is een sportieve attractie die mensen inspireert en verbindt maar het zou goed zijn om hierna roltrappen te hebben. Toch?”

Jan Edu Kelder, kleinzoon een van de oprichters Groothandelsgebouw: „Ik vind De Trap fantastisch. Hij brengt het Groothandelsgebouw onder de aandacht. Ik heb er bijna 25 jaar gewerkt, was commissaris en grootaandeelhouder bij de beherende nv en overhandigde bij de opening de gouden sleutel aan mijn opa Alfred Dehnert, de eerste ondernemer in het pand. Als kind genoot ik al van het uitzicht als de gordijnen opengingen tijdens de filmpauzes in Kriterion.”

Arno Coenen, kunstenaar: „Een spectaculair en goed gekozen concept. Rotterdam staat continu in de steigers. De Trap verbindt oud met nieuw: het Groothandelsgebouw en het moderne stationsplein. De opwaartse lijn van de trap en het puntdak van het station vormen een prachtige combinatie. Alleen jammer dat de viering van zo’n belangrijk moment geen blijvende blikvanger krijgt.”