Wordt de omstreden Lieberman minister in Israël?

Israël Toevoeging van de ultranationalist Lieberman aan het kabinet van Netanyahu is zeer controversieel.

Foto AP

Wordt het Isaac Herzog, de centrum-linkse oppositieleider, of wil Benjamin Netanyahu toch de ultranationalist Avigdor Lieberman toevoegen aan zijn kabinet? Voorlopig lijkt de Israëlische premier voor de laatste te kiezen, waarmee zijn toch al rechtse kabinet zou gaan bestaan uit alle rechtse partijen in de Knesset. Vanochtend werd er nog onderhandeld met Lieberman, die minister van Defensie zou worden.

Netanyahu voelt de behoefte om zijn kabinet uit te breiden. De bestaande coalitie van rechtse, ultrarechtse en ultraorthodoxe partijen bestaat uit slechts 61 van de 120 Knessetleden. Dit betekent in de praktijk dat iedere parlementariër van een coalitiepartij kan dreigen met opstappen om bepaald beleid erdoor te krijgen. Met Lieberman erbij komt de premier op het meer geruststellende aantal van 67 zetels uit.

Lieberman zou een zeer controversiële minister van Defensie zijn. Critici wijzen op zijn gebrekkige militaire ervaring – de geboren Moldaviër schopte het slechts tot korporaal. En hij staat te boek als een ongeleid projectiel. Zo riep hij vorig jaar, tijdens de verkiezingscampagne, dat „deloyale Israëlische Arabieren” onthoofd zouden moeten worden. Ook vindt hij dat Netanyahu in 2014 te mild is geweest voor Hamas, in de Gaza-oorlog waarbij meer dan tweeduizend Palestijnen omkwamen.

Vorige maand nog noemde Lieberman de premier een ‘leugenaar en bedrieger’

Vorige maand nog noemde Lieberman de premier „een leugenaar, een oplichter en een bedrieger”, maar oude vetes lijken snel vergeten. De eventuele toetreding van Lieberman zal leiden tot een nog onverzoenlijker houding tegenover Palestijnen, mensenrechtenorganisaties en alle anderen die de bezetting bekritiseren. Die militaire bezetting van Palestijns gebied, die volgend jaar een halve eeuw oud is, zal eerder worden uitgebreid dan afgebouwd. Voor het eerst zou met Lieberman een kolonist – de voormalige uitsmijter woont in Nokdim, in het zuiden van de Westelijke Jordaanoever – directe zeggenschap krijgen over wat de Palestijnse gebieden aangaat.

De huidige minister van Defensie, Moshe Ya’alon van Netanyahu’s eigen Likud-partij, is de afgelopen maanden te boek komen te staan als de stem der redelijkheid in het kabinet. Terwijl andere rechtse politici eerder dit jaar massaal een soldaat bijvielen die verdacht wordt van het executeren van een al uitgeschakelde Palestijn, riep Ya’alon op tot berechting van deze soldaat.

Veel andere landen hadden een voorkeur voor Herzog als lid van het kabinet. De krant Haaretz berichtte vanochtend dat Tony Blair, John Kerry én de Egyptische president Sisi betrokken zijn geweest bij de gesprekken tussen Herzog en Netanyahu.

Maar critici zeggen dat de leider van het Zionistische Kamp zou hebben gefungeerd als ‘schaamlap’: door Herzog de post van Buitenlandse Zaken te geven, zou de regering naar buiten toe een redelijk gezicht krijgen terwijl het uiterst rechtse beleid gewoon zou doorgaan. Met Lieberman is er van schaamlappen geen sprake; hij zou herinvoering van de doodstraf hebben geëist als voorwaarde voor toetreding.

    • Derk Walters