Werkloosheid onder jonge mannen stijgt

Hoewel de algemene werkloosheid afneemt, stijgt het aantal jonge mannen dat zonder werk zit. Dat meldt het CBS op donderdagochtend.

Foto ANP

De werkloosheid onder jonge mannen is in een jaar tijd met meer dan één procentpunt gestegen. Waar vorig jaar april nog 10,8 procent van 15- tot 25-jarige mannen zonder werk zat, bedroeg dit percentage dit jaar 12 procent. Het gaat veelal om scholieren en studenten die een baan zoeken voor een paar uur per week. Opvallend is dat onder jonge vrouwen de werkloosheid juist is afgenomen (van 11,1 naar 10,4 procent). Dat blijkt uit gegevens die het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) donderdagochtend heeft uitgebracht.

Definitiekwestie

Deze werkloosheidsstijging onder jonge mannen heeft deels te maken met een definitiekwestie, legt hoofdeconoom van het CBS Peter Hein van Mulligen van het CBS uit. Het percentage heeft betrekking op een definitie van de beroepsbevolking die de instantie sinds vorig jaar hanteert. Oftewel: “personen die betaald werk hebben, of die geen betaald werk hebben, recent naar betaald werk hebben gezocht en daarvoor direct beschikbaar zijn”, ook al bedraagt dit werk maar één uur per week. Legt het CBS deze grens bij 12 uur per week, dan is de werkloosheid onder jonge mannen gelijk gebleven vergeleken met vorig jaar.

Algemene daling

De algemene werkloosheid onder de Nederlandse beroepsbevolking is in dezelfde periode gedaald. Waar in april vorig jaar nog 7 procent van de werkzame mensen thuis zat, was dat dit jaar 6,4 procent. Dat zijn 572 duizend mensen die geen werk hebben. Ook in vergelijking met vorige maand is de werkloosheid gedaald, toen bedroeg het percentage nog 6,5 procent.

In vergelijking met vorig jaar is ook het aantal WW-uitkeringen afgenomen. Uitkeringsinstantie UWV verstrekte er in het eerste kwartaal van dit jaar 188 duizend, dat is 12 procent minder dan in diezelfde periode vorig jaar. In alle sectoren nam dit af, behalve in het grootbedrijf.

Moeilijke sector

Daarmee worden detailhandelbedrijven bedoeld die meer dan honderd werknemers hebben. Deze sector heeft het moeilijk: eerder dit jaar was er al het faillissement van V&D. Maar verder stopten ook onder meer Perry Sport, Aktiesport, Etam, Schoenenreus, Halfords, Free Record Shop en de Harense Smid in de afgelopen maanden met hun verkoop.

De werkzame beroepsbevolking in Nederland (van 15 tot 75 jaar) bedroeg in april 12,7 miljoen mensen, van wie er bijna 8,4 miljoen betaald werk hadden. Daarbij gaat het om 4,5 miljoen werkzame mannen, en bijna 3,9 miljoen vrouwen. DEFINITIE