Voorzitter, kunt u even die dildo doorgeven?

De Kamercommissie Onderwijs praat over seksualiteit en jongeren. Sommige leden maken grappen. Andere durven niet te komen.

Foto ANP / Lex van Lieshout

Er is een quiz over seks, een videoboodschap van Dokter Corrie en een discussie over de weerbaarheid van jongeren – met zes jongeren erbij en onder leiding van de Vlaamse seksuoloog Goedele Liekens. Eigenlijk is het parlementaire ‘gesprek’ dat de Tweede Kamercommissie Onderwijs deze donderdag organiseert over seksualiteit en jongeren net zo’n bijeenkomst als andere gesprekken die er wel eens zijn met maatschappelijke organisaties. Maar ja: die quiz, Corrie, Liekens. En er komen veel journalisten, ook uit het buitenland. Voor je het weet, zeiden Tweede Kamerleden de afgelopen dagen tegen elkaar, sta je in de krant met een dildo in je hand.

Maar al dat gegiechel?

Dus nee, lang niet alle leden van de commissie Onderwijs zijn er bij. Het idee kwam van Rutgers, het kenniscentrum over seksualiteit. SP-Kamerlid Tjitske Siderius en PvdA’er Loes Ypma organiseerden de bijeenkomst. Doel is: Tweede Kamerleden ervan bewust maken hoe belangrijk het is dat jongeren hun grenzen leren aangeven in seks en relaties. En hoe je dat in het onderwijs het beste kunt begeleiden. „Als je ziet tot hoeveel gegiechel dit nu al leidt bij ons in de Tweede Kamer”, zegt Siderius, „kun je wel nagaan hoe dat op school is.”

En die linkse partijen?

De Tweede Kamerleden Paul van Meenen (D66) en Roelof Bisschop (SGP) zeiden al tegen journalisten dat de sekslessen van Goedele Liekens voor hen niet nodig waren: ze hadden al kinderen. Bisschop blijft ook echt weg. Hij denkt, zegt een SGP-woordvoerder, dat het een „feestje” wordt waar hij zich niet thuis voelt. Ook Eppo Bruins (ChristenUnie) vreest voor een show waarin hij niet gezien wil worden. Dat CDA’er Michel Rog er niet is, heeft niets te maken met het onderwerp, zegt hij zelf. „Dit is op instigatie van linkse partijen. Ik wil me er niet mee bemoeien hoe scholen hun lessen invullen.”