In beeld

Vluchtelingen voelen zich thuis in de Koepelgevangenis

In de leegstaande Koepelgevangenis in Haarlem worden sinds september tussen de 250 en 400 asielzoekers opgevangen. De gelauwerde fotograaf Muhammed Muheisen van persbureau AP bezocht de monumentale gevangenis en maakte er deze reportage van de vluchtelingenopvang.
In het buitenland kijkt men op van de lege cellen in Nederland en dat de leegstaande, monumentale gevangenissen nu worden ingezet voor tijdelijke opvang van migranten en vluchtelingen. Naast die in Haarlem is ook de koepelgevangenis in Arnhem een opvanglocatie.
AP / Muhammed Muheisen
In De Koepel worden vluchtelingen opgevangen die net in Nederland zijn en aan het begin van hun asielprocedure staan. De exacte samenstelling van de groep is vooraf niet te bepalen. Het merendeel komt uit Syrië. Deze vluchteling uit Afghanistan, Siratullah Hayatullah (23), drinkt een kop thee op de omgang voor zijn kamer.
AP / Muhammed Muheisen
De gevangenissen zijn eigenlijk bijzonder geschikt voor dit doel, vertelt COA-bestuurslid Janet Helder aan persbureau AP. "De kamers zijn bedoeld voor een of twee personen, er zijn meestal sportfaciliteiten en een goede keuken."
AP / Muhammed Muheisen
De voormalige Koepelgevangenis in Haarlem biedt onderdak aan 250 vluchtelingen. In de Arnhemse koepelgevangenis is ruimte gemaakt voor 350 tot 400 vluchtelingen.
AP / Muhammed Muheisen
De Syrische vluchteling Fadi Tahhan (23) zingt een lied en bespeelt zijn ud op de ronde binnenplaats van het koepelgebouw.
AP / Muhammed Muheisen
Een vrijwiliger leert een Afghaanse vluchteling fietsen. De bewoners zijn vrij om het gebouw en terrein te verlaten, ze mogen zelfs enkele nachten elders doorbrengen.
AP / Muhammed Muheisen
"Vluchtelingen horen niet in een gevangenis, maar nood breekt wet", zei burgemeester Bernt Schneiders in september na een spoedvergadering met de gemeenteraad.
AP / Muhammed Muheisen
Maar de asielzoekers die AP heeft gesproken zijn over het algemeen tevreden over de opvang in een gevangenisgebouw. Een 16-jarige jongen uit Syrië: "Het voelt niet als een gevangenis. Het belangrijkste is dat we hier veilig zijn."
AP / Muhammed Muheisen
Shazia Lutfi (19) uit Afghanistan.
AP / Muhammed Muheisen
Kapper Yassir Hajji (24). een Yezidi uit Sinjar in Irak, epileert de wenkbrauwen van zijn vrouw Gerbia (18). Hij wil snel Nederlands leren om zijn vak hier uit te oefenen.
AP / Muhammed Muheisen
Deze homoseksuele migrant uit Marokko wil alleen onherkenbaar op de foto.
AP / Muhammed Muheisen
Een Algerijn en een Libiër roken samen op de luchtplaats een sigaret.
AP / Muhammed Muheisen