Wat we tot nu toe weten over het verdwenen EgyptAir-toestel

Het vliegtuig, een Airbus 320 met nummer MS804, had 66 mensen aan boord, onder wie tien crewleden.

Een vliegtuig van EgyptAir in Kairo in 2013. Foto Mohamed Abd El Ghany / Reuters

Een passagiersvliegtuig van EgyptAir dat op weg was van Parijs naar Kairo is donderdagochtend van de radar verdwenen en neergestort. Dit is wat we tot nu toe weten:

 • Het vliegtuig was woensdagavond om 23.09 uur vertrokken vanaf het vliegveld Charles de Gaulle in Parijs. Het vliegtuig vloog op 11 kilometer hoogte toen het Griekse luchtruim werd verlaten en het Egyptische luchtruim werd betreden. Daar zou volgens de Griekse minister van Defensie, Panos Kammenos, het vliegtuig zeer abrupte schommelingen hebben gemaakt. Het toestel maakte een bocht van 90 graden naar links maakte en toen 360 graden naar rechts. Daarop daalde het vliegtuig van ongeveer 11 kilometer hoogte (37.000 voet) naar 3,5 kilometer (15.000 voet) boven de zeespiegel. Om 02.45 uur was er voor het laatst contact met het passagiersvliegtuig, dat was tien minuten voordat het vliegtuig verdween.
 • De Franse president Hollande heeft bevestigd dat het toestel is neergestort. Over de toedracht van de crash kon hij echter niets zeggen.
 • Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

  Eerste wrakstukken gevonden

 • De Griekse autoriteiten hebben bevestigd dat er op 370 kilometer ten zuidoosten van Kreta wrakstukken zijn gevonden van het vermiste vliegtuig. Dat is op ongeveer 80 kilometer ten zuidoosten van het gebied waar het vliegtuig verdween. De wrakstukken bevinden zich daarmee nog net in Egyptische wateren.
 • Ook EgyptAir heeft donderdagavond bevestigd dat er wrakstukken van het toestel gevonden zijn nabij het Griekse eiland Karpathos. De vicevoorzitter van de luchtvaartmaatschappij Ahmed Adel zei tegen nieuwszender CNN dat met de vondst van de voorwerpen “het wrak gevonden is”.
 • Foto Flightradar24.com / Reuters

  De vliegroute die het vliegtuig van EgyptAir heeft afgelegd. Foto Flightradar24.com / Reuters

  Geen Nederlanders aan boord

 • De Airbus 320 met nummer MS804 had 66 mensen aan boord, onder wie zeven crewleden en drie beveiligers. Het Egyptische ministerie voor Luchtvaart heeft de nationaliteiten van de passagiers bekendgemaakt. Onder hen zijn dertig Egyptenaren, vijftien Fransen, twee Irakezen, een Belg, een Brit, een Portugees en een Canadees. Er waren geen Nederlanders aan boord.
 • Twitter avatar EGYPTAIR EGYPTAIR the passengers’ nationalities are as follows:
  - 15 French
  - 30 Egyptian
  - 1 British
  - 1 Belgium
  - 2 Iraqis
  - 1 Kuwaiti
  - 1 Saudi
  Twitter avatar EGYPTAIR EGYPTAIR - 1 Sudanese
  - 1 Chadian
  - 1 Portuguese
  - 1 Algerian
  - 1 Canadian
 • Op de luchthaven in Kairo vangt EgyptAir familieleden van de passagiers op. Ook zijn dokters en tolken aanwezig.
 • Twitter avatar EGYPTAIR EGYPTAIR EGYPTAIR has offered toll-free numbers for passengers’ relatives as follow:
  080077770000 from any landline in Egypt.
  Twitter avatar EGYPTAIR EGYPTAIR and +202 25989320 from any mobile phone or from outside Egypt.

  Onduidelijkheid over de toedracht

 • Op het moment van de verdwijning was het weer rustig, zo melden weerbureaus. De Egyptische premier Sherif Ismail liet weten dat er geen enkele oorzaak kan worden uitgesloten, ook een terroristische aanval niet.
 • Over een noodsignaal heerst onduidelijkheid. Reuters meldt op basis van een legerfunctionaris van het Egyptische ministerie voor Luchtvaart dat er een automatisch uitgezonden noodsignaal is binnengekomen bij de reddingsdienst van het Egyptische leger. Het signaal zou om 04.26 op 280 kilometer van de Egyptische kust zijn verstuurd. Volgens het Egyptische leger is er geen noodsignaal binnengekomen.
 • Meer over de tegenstrijdige berichten in ons liveblog.

  Internationale reddingsmissie

 • Reddingsteams zijn onderweg naar het gebied in de Middellandse Zee om het vliegtuig te zoeken. Het Egyptische leger is hierbij aanwezig.
 • Griekenland heeft haar hulp aangeboden. Het heeft twee vliegtuigen en een fregat ingezet. Daarnaast staan helikopters gereed op het zuidelijke eiland Karpathos om eventuele reddingsoperaties uit te voeren. De Franse president Hollande heeft gesproken met zijn Egyptische collega Sisi en “nauwe samenwerking” beloofd, zo meldt persbureau AFP. Frankrijk stuurt vliegtuigen en boten om te helpen bij de zoektocht.
 • Nieuwe klap voor toerisme

 • Het is de tweede keer in relatief korte tijd dat een vliegtuig van EgyptAir betrokken is bij een incident. In maart werd een A320 van EgyptAir gekaapt die vanaf de Egyptische kustplaats Alexandrië onderweg was naar de hoofdstad Kairo. Een verwarde man dreigde zichzelf op te blazen met een bomgordel als het toestel niet zou uitwijken naar de luchthaven van Larnaca op Cyprus. De bomgordel bleek nep te zijn en de man zit vast op Cyprus.
 • De negatieve berichten over de luchtvaart zijn een harde klap voor het toerisme in Egypte, dat een populaire bestemming is onder westerse toeristen. Het aantal toeristen dat het land bezoekt was flink gedaald, nadat een Russisch vliegtuig eind vorig jaar neerstortte in de Sinaïwoestijn. Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) claimde verantwoordelijk te zijn voor deze aanslag.
Lees ook over de gevolgen van de vermissing van het EgyptAir-toestel:Vermissing vliegtuig komt voor Egypte zeer ongelegen
  • Maarten Back
  • Huib de Zeeuw
  • David Haakman