Vijf Tsjadische blauwhelmen gedood in Mali na aanval

De vredeswerkers maakten onderdeel uit van de VN-missie Minusma, waar ook Nederland bij betrokken is.

Foto: Sébastien Rieussec / AFP

In het noorden van Mali zijn op woensdag vijf Tsjadische blauwhelmen van de Verenigde Naties (VN) om het leven gekomen. Het voertuig waar de VN-soldaten in zaten reed over een bermbom. Vervolgens werden ze door nog onbekende personen onder vuur genomen. Drie blauwhelmen raakten gewond bij de aanval, meldt persbureau Reuters op donderdagochtend.

Vredesmissie Minusma

De blauwhelmen maakten onderdeel uit van de VN-veiligheidsmissie Minusma die in 2013 van start ging, waar meer dan veertig landen aan meedoen. Zo’n 11.000 militairen moeten ervoor zorgen dat jihadistische strijders in het noorden van het land niet vrij kunnen bewegen. Het geweld in de regio laaide flink op nadat moslimextremisten in 2012 het noorden van Mali bezetten. Als onderdeel van deze operatie zijn er 450 Nederlandse militairen in het Afrikaanse land gestationeerd. Zij voeren verkenning uit en verzamelen inlichtingen voor de VN-missie.

In het noorden van Mali - waar ook Nederlandse troepen zitten - hebben separatistische Toearegs en islamitische militanten het afgelopen jaar meerdere aanvallen uitgevoerd op zowel militaire als burgerdoelen. In februari werden vijf blauwhelmen gedood na mortiervuur van moslimextremisten. Vorige maand kwamen drie Franse militairen om het leven nadat het voertuig waar zij in zaten over een bermbom was gereden.

Vredesakkoord

Afgelopen zomer nog werd er een vredesakkoord getekend tussen de Malinese regering en enkele rebellengroeperingen - waaronder de Toearegs. Ondanks dit verdrag gaan de aanvallen nog altijd door. De VN meldt dat sinds de start van de vredesmissie in 2012 twaalf blauwhelmen zijn omgekomen.

    • Guus Ritzen