Verrassend EK-brons voor estafettevrouwen

Andrea Kneppers, Esmee Vermeulen, Robin Neumann en Femke Heemskerk finishten na een geweldige inhaalrace achter Hongarije en Spanje.

Het Nederlandse estafetteteam (R) bestaande uit Andrea Kneppers, Esmee Vermeulen, Robin Neumann en Heemsker heeft op het EK zwemmen op de 4x200m estafette brons behaald. Olaf Kraak/ANP

De Nederlandse vrouwenestafetteploeg heeft donderdagavond op de EK langebaan (50 meter) in Londen verrassend een bronzen medaille veroverd op de 4×200 meter vrije slag. Andrea Kneppers, Esmee Vermeulen, Robin Neumann en Femke Heemskerk finishten na een geweldige inhaalrace van slotzwemster Heemskerk achter de teams van het superieure Hongarije (goud) en Spanje (zilver).
Het brons betekende voor Nederland de eerste EK-medaille op dit estafettenummer sinds 1995 (Wenen). Nederland deed voor het eerst sinds 2008 weer mee aan de 4×200 vrij.
Eerder in het toernooi in het olympische Aquatics Centre van Londen behaalde Nederland al goud op de 4×100 meter vrije slag. Heemskerk was de enige zwemster die ook van dat kwartet deel uitmaakte.

Sebastiaan Verschuren kwalificeerde zich donderdagavond eenvoudig voor de finale van het koningsnummer, de 100 meter vrije slag. De Amsterdammer, die woensdag verrassend goud haalde op de 200 vrij, ging als vierde naar de finale van vrijdagavond. Met zijn tijd van 48,65 seconden kwam hij echter net tekort voor de olympische limiet voor Rio (48,47). In de ochtend was Verschuren in de series nog iets sneller geweest (48,61). Op de 200 vrij heeft de nieuwe Europees kampioen wel al de limiet voor Rio gezwommen.

Sharon van Rouwendaal stelde met haar achtste plaats in de finale van de 800 meter teleur in Londen. Zij kampte afgelopen winter met een aanhoudende schouderblessure en mist naar eigen zeggen nog de kracht voor topprestaties. Wel is de in het Franse Narbonne trainende zwemster weer fit.

    • Rob Schoof