Vliegtuigcrash nieuwe klap voor toerisme Egypte

Toeristenvervoerders wachten op klandizie bij de piramides van Gizeh bij Kairo. Foto: Remko de Waal/ANP

Veel is nog onduidelijk over het lot van Egyptair-vlucht MS804, die vannacht onderweg van Parijs naar Kairo van de radar verdween boven de Middellandse Zee, maar voor Egypte komt de mogelijke crash in ieder geval op een bijzonder slecht moment.

Het toerisme is nog niet hersteld van de crash van het Russische vliegtuig dat op 31 oktober vorig jaar, kort na het opstijgen van de badplaats Sharm El Sheikh.

Dat toestel werd neergehaald door een geïmproviseerde bom die wellicht aan boord werd gesmokkeld door personeel van de bagagedienst. De aanslag is opgeëist door het filiaal van Islamitische Staat in de Sinai.

Egypte heeft de thesis van een aanslag altijd tegengesproken; pas in februari gaf president Sisi toe dat er sprake was geweest van terrorisme.

Vermoorde Italiaanse student

Egypte heeft sindsdien veel geïnvesteerd in de beveiliging van de luchthaven van Sharm El Sheikh. Deze maand heeft Duitsland het licht op groen gezet voor het hervatten van de vluchten, maar veel andere landen mijden de luchthaven nog steeds. Rusland schortte na de ramp zelfs alle vluchten naar Egypte op.

Ook de dood van acht Mexicaanse toeristen, in september 2015 per ongeluk doodgeschoten door het Egyptische leger die hen voor terroristen hielden, heeft de reputatie van Egypte geen goed gedaan.

In Italië speelt de zaak Gulio Regeni, de jonge onderzoeker die in januari op gruwelijke wijze werd vermoord. Italië hecht geen geloof aan de Egyptische uitleg dat Regeni door criminelen is vermoord, en niet door de eigen politiediensten. Sindsdien wordt Egypte geboycot door Italië: boekingen voor 2016 zijn met liefst 90% gedaald.

Toeristenindustrie

In het eerste kwartaal van 2016 waren de inkomsten uit het toerisme door al deze factoren met 66% gedaald ten opzichte van 2015, toen het toerisme nog 5,4 miljard euro opleverde. In 2010, het laatste jaar voor de Arabische opstanden, bracht het toerisme 11 miljard euro op.

Egyptair, dat deze maand nog met een staking van de piloten werd geconfronteerd, had enkele dagen geleden kortingen tot 50% aangekondigd op alle vluchten naar Egypte tot 31 augustus in een poging om het toerisme op te krikken. Eerder mislukte een toeristische campagne toen activisten de hashtag #thisisegypt op Twitter kaapten met foto’s van allerlei wantoestanden in Egypte.