Meer mensensmokkel in regio Rotterdam

Het aantal mensensmokkelzaken in de regio Rotterdam is sinds afgelopen najaar sterk gestegen. In totaal zijn vorig jaar twintig nieuwe zaken bij het Openbaar Ministerie aangebracht, tegenover 23 in de twee voorgaande jaren bij elkaar. Sinds het begin van dit jaar zijn er al 32 verdachten aangehouden, meldt het OM. Het gaat vooral om aanhoudingen in Hoek van Holland, waar de veerboot naar Engeland vertrekt. Sinds juni vorig jaar heeft de marechaussee de controles van voertuigen die op de ferry gaan verscherpt, wat de stijging van het aantal zaken deels kan verklaren. De gesmokkelde mensen worden vaak onder „mensonterende en levensgevaarlijke” omstandigheden gevonden, zegt officier van justitie Mirjam Blom. Het is vaak moeilijk te achterhalen waar mensen zijn ingestapt. (NRC)