Uitgaven aan zorg slechts licht toegenomen

In 2015 werd volgens het CBS 0,8 procent meer uitgegeven. Een jaar eerder stegen de uitgaven nog met 1,7 procent.

De binnenkant van het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Vlissingen. Foto Jerry Lampen / ANP

De Nederlandse uitgaven aan zorg zijn vorig jaar slechts een fractie gestegen. Volgens voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek kwamen de totale zorgkosten in 2015 uit op 95 miljard euro. Vergeleken met een jaar eerder is dat een toename van 0,8 procent, zo meldt het statistiekbureau donderdag.

De stijging is daarmee veel kleiner dan in 2014, toen de totale uitgaven aan onder andere ziekenhuizen, geneesmiddelen en jeugd- en ouderenzorg nog met 1,7 procent stegen. Ook is de toename veel kleiner dan de groei van de Nederlandse economie, die in 2015 met 1,9 procent aandikte.

Het is voor het derde jaar op rij dat de zorgkosten minder snel groeien dan de economie, zo constateert het CBS. Dat de stijging in uitgaven afvlakt, is overigens pas iets van de laatste jaren: tussen 2000 en 2013 zijn de totale zorguitgaven grofweg verdubbeld. Ook afgezet tegen het aantal Nederlanders zijn de uitgaven sinds de eeuwwisseling flink opgelopen.

Meer uitgegeven aan ziekenhuizen, minder aan ouderen

Dat er in 2015 opnieuw meer werd uitgegeven aan zorg, komt onder meer door de uitgaven aan ziekenhuizen en specialisten, die met 1,5 procent stegen naar 26,2 miljard euro. Ook werd er voor 5,3 miljard euro aan medicijnen gekocht, een groei van 3 procent ten opzichte van 2014.

Op sommige terreinen namen de kosten echter af, zo stelt het CBS. Zo daalden de uitgaven aan ouderenzorg met 2 procent naar 17,3 miljard euro en werd er ook minder besteed aan lokaal welzijnswerk en de jeugdzorg. Of die cijfers helemaal nauwkeurig zijn, kan het CBS overigens nog niet zeggen. Doordat veel zorgtaken begin 2015 werden verschoven naar gemeenten en zorgverzekeraars zijn de cijfers “met meer onzekerheden omgeven dan gewoonlijk”.