Twente-fans vinden dat hun groot onrecht is aangedaan

Onder supporters heerst onbegrip over het besluit van de KNVB. Het voelt als de zoveelste straf. En staat de gemeente nu wel garant?

Fans staan buiten het stadion van FC Twente te wachten terwijl de KNVB de tuchtmaatregelen bekendmaakt. foto’s eric brinkhorst

De kleine honderd supporters die zich bij het stadion van FC Twente hebben verzameld spreken zonder woorden. Hun gezichtsuitdrukking weerspiegelt verbijstering. Wat is hun club aangedaan? En vooral: waarom? Een straf, oké, dat was te verwachten, maar een gedwongen degradatie is in hun ogen de rechtvaardigheid ver voorbij.

De fans begrijpen het besluit van de voetbalbond niet. Dit is een afrekening met het verleden, de tijd waarvan FC Twente juist afscheid heeft genomen. De nieuwe bestuursleden en de nieuwe directie zijn een nieuwe weg ingeslagen, de weg naar herstel. FC Twente is niet meer Joop Munsterman en Aldo van der Laan. FC Twente is nu Onno Jacobs, de interim-directeur en het nieuwe gezicht van de club, die hij in korte tijd een nieuwe toekomstperspectief lijkt te hebben geboden. Tegen die achtergrond wordt de verplichte degradatie als een groot onrecht ervaren.

Een deel van de harde kern van FC Twente staat grommend voor de ingang van de Grolsch Veste. Sommige met een biertje – Grolsch natuurlijk – maar het gerstenat kan hun vuur niet blussen. Ze zijn woedend en reflecteren dat gevoel op een filmende verslaggever van De Telegraaf. Ruw wordt zijn apparatuur vernield. Wegwezen jij.

Willy Berends, oud-medewerker van FC Twente, maar in 2014 „vanwege Joop Munsterman opgestapt”, weet escalatie te voorkomen. Hij is één van hem en naar hem luisteren de supporters. Na een uurtje dreigend voor de deur te hebben gestaan maken de boze mannen rechtsomkeert, naar het supportershome.

‘Een bijzonder jaar’

De fans zijn amper verdwenen of tv-journalist Erik Dijkstra, een lokale held en fanatiek supporter van FC Twente, verschijnt ten tonele. Hij volgt met filmmaker Geertjan Lassche FC Twente dit seizoen voor een documentaire – „omdat je voelt dat het een bijzonder jaar zou gaan worden”. Dat het KNVB-besluit een zegen is voor zijn documentaire werpt Dijkstra verre van zich. „Man, dit is mijn club. Ik ben er doodziek van. Kijk naar dit stadion. Moet je daarin tegen FC Schubbekutteveen spelen? Nee toch.”

Wethouder Eelco Eerenburg van Financiën, die namens de gemeente Enschede de onderhandelingen over een garantstelling heeft gevoerd, is over de telefoon even ontsteld als de supporters. Hoe nu verder? Hij weet het niet. Althans, nu niet. Eerst het ‘vonnis’ van de KNVB nader bestuderen. Net als de fans voelt hij de pijn van de zoveelste straf. Is het niet genoeg geweest? De stadsbestuurder ziet het oordeel van de voetbalbond ook als een afrekening met het verleden, waarvan club en gemeente afstand hadden genomen.

Of de gemeente de garantstelling handhaaft? Hij kan er geen zinnig woord over zeggen. Een voorwaarde was dat de licentie behouden zou blijven. Maar de KNVB heeft formeel de oude licentie ingetrokken en FC Twente een nieuwe licentie verstrekt. Welke voldoet aan de gemeentelijk voorwaarde? De nieuwe formeel niet, denkt de wethouder zonder zich erop vast te leggen.