Tv-ster Sylvana Simons gaat politiek dekoloniseren

Denk De nieuwe partij Denk strikt presentatrice Sylvana Simons. Ze willen méér zijn dan een partij voor moslims en Turkse Nederlanders.

Vlnr Sylvana Simons, Tunahan Kuzu, Farid Azarkan en Selçuk Öztürk van DENK.
Vlnr Sylvana Simons, Tunahan Kuzu, Farid Azarkan en Selçuk Öztürk van DENK. Foto DENK

Het is een opmerkelijke politieke vangst – én het bewijs dat politiek en entertainment steeds verder met elkaar verweven raken. Presentatrice Sylvana Simons, bekend van tv-programma’s als Sylvana’s Soul en Dancing with the stars, sluit zich aan bij de politieke partij Denk. Ze wil na de verkiezingen van volgend jaar graag de Tweede Kamer in.

Denk is de beweging van Turks-Nederlandse Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk, die zich anderhalf jaar geleden afsplitsten van de PvdA-fractie. Met hun partij zeggen ze te strijden tegen „polarisatie” en „verruwing” in de politiek, maar zelf hanteren ze graag de botte bijl. Zo vergeleken ze PVV-leider Geert Wilders met een kankergezwel en met Adolf Hitler.

Simons (45), die werd geboren in Suriname, ziet Denk als „een frisse wind in een dorre woestijn”, zegt ze in een filmpje op Facebook. Ze sprak zich de afgelopen jaren veelvuldig uit tegen racisme, discriminatie en xenofobie. Als toekomstig Kamerlid zegt ze zich onder meer te willen gaan bezighouden met de „dekolonisatie van het onderwijs” en de „empowerment van vrouwen.”

Voor Kuzu en Öztürk is de komst van Simons een mooi publicitair succes. Hoewel ze voor zichzelf begonnen na een conflict met minister Asscher (Integratie, PvdA) over de invloed van Turkse religieuze organisaties in Nederland, benadrukken ze dat Denk géén nichepartij is voor moslims of Turkse Nederlanders. Ze willen een bredere groep zelfbewuste ‘Nieuwe Nederlanders’ aanspreken, die het gevoel heeft als tweederangsburgers te worden behandeld.

Daar lijken Kuzu en Öztürk tot nu toe aardig in te slagen. Onder hun leden zitten Nederlanders van Turkse, Marokkaanse, Antilliaanse, Surinaamse én autochtone komaf. Sylvana Simons is de tweede bekende naam die ze hebben gestrikt: eerder sloot Farid Azarkan van het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders zich aan bij hun partij.

Denk wierf in het afgelopen jaar 2.100 leden. Ook is er een jongerenbeweging genaamd Oppositie, die opereert met een „kritisch-humoristische blik”. Zo maken ze lichtvoetige filmpjes waarin autochtone Nederlanders op straat een inburgeringsexamen moeten afleggen (en daarvoor zakken), of zetten een gefingeerd sms-bericht online van minister Asscher – de huisvijand van Denk.

Soms is de toon van Oppositie venijnig. CDA’er Mustafa Amhaouch heet op Facebook „een afvallige moskeevoorzitter”. Het Marokkaans-Nederlandse Kamerlid, dat in zijn woonplaats in een moskeebestuur zat, stemde in de Kamer tegen een oproep van Denk om alle islamitische godshuizen in Nederland te beveiligen.

Opmerkelijk genoeg ontbraken Kuzu en Öztürk woensdag bij het Kamerdebat over de arrestatie van columniste Ebru Umar – een onderwerp waarover ze eerder nadrukkelijk de confrontatie zochten met de rest van de Kamer. Te druk met de lancering van Simons? Nee, zei Kuzu in het tv-programma De Wereld Draait Door: hun afwezigheid was „een politiek statement”.