Uitstoot dieselbusjes viezer dan toegestaan

Busjes die op diesel rijden stoten zes keer meer schadelijke stoffen uit dan de limiet toestaat. Dat blijk uit testgegevens van TNO, die in handen zijn van de Volkskrant.

Van de twaalf bestelbusjes die TNO testte bleef er slechts één onder de uitstootnorm. De toegestane limiet bedraagt 280 milligram NOx per kilometer, terwijl het gemiddelde van de geteste busjes lag op 1.600 milligram. Grootste boosdoeners zijn de Opel Vivaro, de Mercedes Sprinter en de Renault Traffic. TNO testte de bestelbusjes op de openbare weg in plaats van in een laboratorium. Met de voertuigen werd gemiddeld zo’n 600 kilometer gereden, onder diverse omstandigheden. In een reactie tegen de Volkskrant zeggen de fabrikanten de uitslagen niet te erkennen. De tests zouden volgens hen niet voldoen aan de Europese regels. (NRC)