Straf FC Twente omstreden vondst

Analyse Strafdegradatie Nog nooit is een Nederlandse profclub een niveau teruggezet om wanbeleid. Voor FC Twente zou een boete ‘te licht’ zijn.

Foto Eric Brinkhorst

FC Twente leeft nog. Tot zover het goede nieuws voor supporters. Met een zware straf voor het wanbeleid van de club in de recente jaren had eigenlijk nauwelijks meer iemand rekening gehouden. Tot woensdagmiddag de licentiecommissie van de KNVB met haar oordeel kwam. Volgend seizoen Jupiler League-voetbal in de Grolsch Veste, als het aan de onafhankelijke regelmeesters in Zeist ligt.

Het omstreden besluit van de licentiecommissie om de club te laten degraderen – of exacter geformuleerd: de licentie voor profvoetbal te ontnemen en er een voor de eerste divisie voor terug te geven – is uniek in de Nederlandse voetbalgeschiedenis.

Een zeer onverwachte maatregel ook, gezien het beperkte scala aan sancties waarin het KNVB-licentieregelment voorziet. Degradatie zit daar eigenlijk niet bij.

stadions

En toch degradeert voor het eerst in Nederland een profclub reglementair. Dit nadat FC Twente wegens wanbeleid in de voorbije jaren al alle records had gevestigd in puntenaftrek (in totaal drie keer drie in iets meer dan een jaar). Een blamage voor het voetbal. In Italië overkwam het bijvoorbeeld Juventus wegens betrokkenheid bij matchfixing, andere clubs degradeerden na faillissement.

FC Twente verkeert al sinds voorjaar 2014 in financiële problemen, waarbij daarnaast enkele overtredingen van het licentiereglement door het bestuur van ex-voorzitter Joop Munsterman en zijn opvolger Aldo van der Laan de club in grote crisis hebben gestort. De FIOD onderzoekt momenteel enkele spelerstransfers. Dit gaat in ieder geval om de transfer van Dusan Tadic in 2014, waarbij een zaakwaarnemer 3,6 miljoen euro inde.

Club aan doodstraf ontsnapt

Een zwarte dag, opnieuw, voor FC Twente. Uiteindelijk, blijkt nu, is de club maar ternauwernood aan de ‘doodstraf’ van de KNVB – licentieontneming – ontsnapt. Er zijn twee sancties voor het type overtreding van licentieregels waaraan FC Twente zich schuldig maakte. Óf 45.250 euro boete, óf intrekking van de licentie. „Gesteld voor de keuze, hetzij alleen een boete, hetzij alleen een onvoorwaardelijke intrekking van de licentie, zou voor dit laatste zijn gekozen”, aldus de licentiecommissie in een toelichting.

In de vorm van degradatie is dus toch nog een tussenweg gevonden. De licentiecommissie stelt dat de „grenzen van het licentiereglement opgezocht” zijn. Licentie-intrekking zou „disproportioneel zijn, gezien het goede werk in het afgelopen half jaar” bij de club. Maar „een boete zou een niet te rechtvaardigen, lichte sanctie zijn voor hetgeen zich in het verleden heeft voorgedaan bij FC Twente”.

Verwachting is dat FC Twente na bestudering van het besluit het oordeel gaat aanvechten

Het oordeel van de licentiecommissie is terug te voeren op de lange geschiedenis van overtredingen van het reglement door FC Twente. „Stelselmatige, opzettelijke misleiding” was „onderdeel van de bedrijfsvoering”, aldus het tuchtorgaan.  De licentiecommissie noemt het handelen bij FC Twente onder het vorige bestuur „zonder omhaal van woorden frauduleus”.

Zij doelt daarmee onder meer op een ‘additionele overeenkomst’ die voorzitter Munsterman en destijds commissaris Van der Laan overeenkwamen met investeerder Doyen begin 2014. De KNVB kreeg deze niet te zien. In november vorig jaar lekte het document uit via de site Football Leaks, waarna Van der Laan – een half jaar na Munsterman – ook opstapte. Hiervoor is de club al gestraft met onder meer drie jaar uitsluiting van Europees voetbal.

Niet alles kwam op tafel

FC Twente wordt met name verweten dat in de weken daarna, bijvoorbeeld in een bijeenkomst met de licentiecommissie op 10 december 2015, niet alles op tafel is gelegd wat toen al bekend was bij overgebleven clubbestuurders. Daarbij gaat het met name over de kwestie rond de zaakwaarnemer van Tadic, met wie in de zomer van 2014 een dubbele vergoeding werd afgesproken. De ‘tweede’ 1,8 miljoen euro werd niet gemeld aan de KNVB. Met schijnfacturen is later geprobeerd het restant uit te smeren over het huidige boekjaar.

Wrang is dat het verzwijgen van de onregelmatigheden rond Tadic in december 2015 achteraf mogelijk ‘de redding’ van de club blijkt te zijn geweest. Had zij „geweten wat zij nu weet”, dan was „zonder twijfel de licentie al op dat moment onvoorwaardelijk ingetrokken”, merkt de licentiecommissie op in de toelichting.

De club voelt zich alsnog ‘gepakt’ voor het verleden. Interim-directeur Jacobs sprak van een straf voor „het nieuwe FC Twente”, op basis van „het niet integer handelen van het oude FC Twente”. Hij is „verbijsterd, teleurgesteld en geschokt” door deze sanctie, zo zei hij gisteren in Enschede.

Met het halen van de door de KNVB gestelde deadline van 1 mei dacht de club veilig te zijn. Die datum moesten de organisatie opnieuw zijn ingericht, alle financiële verslagen op orde moesten zijn en garanties uit bedrijfsleven en gemeente overlegd worden.

FC Twente wil niet vooruitlopen op een beroepsprocedure, maar de verwachting is dat de club na bestudering van het besluit van de licentiecommissie het oordeel gaat aanvechten.