Stilzitten als je geschoren wordt

Hét gezicht van beleggers ging zelf naar de beurs. Nu ligt Peter Paul de Vries van Value8 onder vuur van een topanalist. Gisteren probeerde hij de brand te blussen. „Stemmingmakerij.”

Peter Paul de Vries van Value8 wordt geschoren door een barbier op Beursplein 5. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

De eerste 38 minuten van zijn Powerpointpresentatie besteedt Peter Paul de Vries aan het uitlichten van de activiteiten van zijn investeringsmaatschappij en het benadrukken dat Value8 „heel hard werkt om waarde te creëren voor de aandeelhouders.” Dan volgt het moment waarvoor de grofweg negentig beleggers en andere geïnteresseerden naar de bijeenkomst op Beursplein 5 zijn gekomen. ‘Gooskens’ prijkt boven de volgende dia die geprojecteerd wordt. „Hij is hier aanwezig op rij twee. Goedemorgen, meneer Gooskens”, zegt De Vries ongemakkelijk hard door de microfoon.

Roel Gooskens, voormalig directeur van zakenbank HSBC in Nederland, vermaard analist. De man die na bestudering van de boeken zag dat het Begemann-concern van ‘bedrijvendokter’ Joep van den Nieuwenhuyzen een luchtkasteel was. Sinds twee weken nemesis van De Vries, toen hij een artikel op financiële website Follow the Money publiceerde waarin hij De Vries vergelijkt met Van den Nieuwenhuyzen en Value8 met het Begemann-concern dat met opgepompte boeken ten onder ging.

Een aanslag

Na het artikel van Gooskens daalde de beurskoers van De Vries met zo’n 20 procent. Vorige week riep De Vries deze bijeenkomst uit om vragen van beleggers te beantwoorden. „Stemmingmakerij” is het wat Gooskens doet, zegt De Vries tijdens zijn presentatie. „Een aanslag” zelfs. „Grotere onzin kan niet geschreven worden”, zegt de voormalig voorman van beleggersvereniging VEB over Gooskens’ „artikeltje”.

Op de ‘Gooskens-sheet’ van De Vries staan met bullet points acht onjuiste beweringen van de analist. Bijvoorbeeld: „De accountant heeft twijfels”. Onzin, volgens De Vries (wiens accountant niet aanwezig is). Op één van de beweringen is Follow the Money inmiddels teruggekomen: dat Value8 ongerealiseerde winsten niet als winst zou mogen boeken. Dat moet volgens accountantsregels wel. Een correctie die De Vries gretig aangrijpt om heel Gooskens’ analyse af te schrijven.

Over de vraag of dat terecht is, komt woensdag geen duidelijkheid. De Vries blijft aan de oppervlakte. Een belangrijk kritiekpunt van Gooskens is dat De Vries ‘tovert’ met aandelenbelangen in kleine beursfondsen, waardoor die veel te hoog gewaardeerd worden in de jaarrekening.

Om die beschuldiging te weerleggen maakt De Vries een vergelijking met Berkshire Hathaway, het bedrijf van superbelegger Warren Buffett. Dat heeft 54 miljard dollar aan niet gerealiseerde winsten op aandelen in de boeken staan. „Dat moet ook als je CocaCola zo goedkoop hebt gekocht”, verklaart De Vries.

Klopt. Maar Value8 heeft geen belangen in CocaCola, juist in hele kleine beursfondsen zoals IEX Group (beleggersinformatie) en R&S Retail (dameskleding). Volgens Gooskens neemt de beurskoers van die bedrijven niet de juiste waarde aan, omdat er weinig vrij verhandelbare aandelen op de markt zijn. Dat komt weer doordat het aandelenbezit geconcentreerd is bij enkele grootaandeelhouders, waaronder in dit geval De Vries. Als er wél vrij in die aandelen gehandeld kon worden, en er ook ‘short’ op zou kunnen worden gegaan (speculeren op koersdaling), dan zou de koers volgens Gooskens veel lager liggen dan nu en zou Value8 geen mooie winstcijfers hebben.

Excuses vragen

Maar goed, daar ging het op de bijeenkomst dus niet over. Dat valt ook Gooskens kwalijk te nemen, want De Vries en de door hem ingevlogen communicatiestrateeg Charles Huijskens gaven hem ruimschoots de kans om vragen te stellen én zelfs aan tafel naast De Vries plaats te nemen. Gooskens weigerde dat, omdat hij geen antwoord kreeg op de enige vraag die hij wilde stellen: hoe is de 7,1 miljoen euro niet-gerealiseerde herwaarderingen in de jaarrekening opgebouwd?

De zaal was duidelijk op de hand van De Vries. „U bent erg vervelend bezig”, beet een belegger Gooskens toe. Na een wat stroef begin voelde De Vries zich gaandeweg zó in zijn element dat hij Gooskens zelfs om excuses vroeg. Op basis van uw artikelen is grote zorg ontstaan. „Is dit niet het moment voor u om aan de Value8-aandeelhouders uw excuses aan te bieden?”

Voor De Vries wordt het nu erg spannend om te zien of de bijeenkomst beleggers gerustgesteld heeft. De koers van Value8 steeg gisteren minimaal naar 8,34 euro, ruim verwijderd van de 10,22 euro van voordat Gooskens zijn artikel publiceerde.

Lucht en bluf

Die beurskoers is voor De Vries cruciaal en niet alleen omdat hij een krappe 30 procent van de aandelen bezit. Het groeimodel van Value8 bestaat namelijk uit bekostigen van overnames door de uitgifte van nieuwe aandelen. Een lage beurskoers betekent dat er meer aandelen moeten worden uitgegeven om een bepaald bedrag op te halen. En vanwege de recente ophef speelt ook de vraag of beleggers zitten te wachten op nieuwe aandelen. En of aandeelhouders van bedrijven die De Vries wil overnemen aandelen in Value8 wel als betaalmiddel accepteren.

Na zijn eerste artikel twee weken geleden schreef Gooskens nog twee stukken, over de wijze waarop Value8-deelnemingen IEX Group en Source terugkomen in de jaarrekening. Gooskens is nog niet klaar en is geenszins van plan zijn mond te houden. Na afloop van de bijeenkomst noemde hij Value8 „lucht” en De Vries een handige spreker. „Het was bij Joep niet anders. Die blufte je ook weg, waardoor je na afloop van zo’n gesprek ging twijfelen aan jezelf, tot je weer naar de cijfers ging kijken. Mensen zijn onder de indruk van het charisma en de eloquentie van De Vries, maar het aandeel Value8 gaat naar nul.”