Sevilla, verborgen schat in Europees voetbal

Na een 3-1 zege op Liverpool wint Sevilla weer de Europa League. Voor de derde keer op rij en voor de vijfde keer in de clubhistorie.

Intens kopduel tussen Dejan Lovren (Liverpool) en Steven N’Zonzi (Sevilla). Foto Marcelo del Pozo/Reuters

Wat een finale, wat een doelpunten, wat een strijd, wat een knetterende energie. Niks van verkramping of behoedzaamheid, zoals nog wel eens gebruikelijk in finales. Het was hoogstaand vechtvoetbal, in het tweede Europese clubtoernooi, de Europa League.

Sevilla heeft het abonnement op het toernooi woensdagavond verlengd, voor de derde keer op rij en voor de vijfde keer in de clubhistorie won de Spaanse subtopper de Europa League. Daarmee verstevigt de club het eigen record. Liverpool werd in een wervelende tweede helft met 3-1 verslagen. Wedstrijd met twee gezichten, zoals dat heet.

Liverpool op drift in de eerste helft. De powerstrategie van coach Jürgen Klopp slaagt, Sevilla wordt weggedrukt. Wellicht een beetje te veel gewenning, enigszins adrenalineloos na twee Europa League-titels in de afgelopen twee jaar? Ze oogden slap.

Heerlijk doelpunt van Liverpool-aanvaller Daniel Sturridge, komend vanaf links sluipt hij het strafschopgebied binnen, hij puntert met de buitenkant van zijn linkervoet, gevoelige curve om de linkerhand van Sevilla-doelman David Soria. Beetje in Cruijffiaanse stijl, al deed die het altijd met rechts.

Klopp wijst met twee vingers naar het hoofd: denk na, kop erbij. De Duitse coach bracht vanaf oktober nieuwe energie in het dolende elftal – hij volgde Brendan Rodgers op. Sevilla in die fase na het openingsdoelpunt rijp voor de sloop.

Meeste uitbraken voor Liverpool, veel snelheid bij de aanvallende krachten, enkele kansen, geen goals, het blijft 1-0. Twee keer leek het hands in het strafschopgebied, maar geen penalty voor Liverpool.

Rust. Kijk die sprint van Klopp naar de kleedkamer. Snel nog wat voorbereiden voor de tactische bespreking, of moest hij even naar het toilet?

Begin tweede helft, het You'll Never Walk Alone van Liverpool zingt rond in stadion St. Jakob-Park in Basel als wordt afgetrapt. Liverpool misschien iets te veel in de comfort zone, iets te tevreden na een bruisende eerste helft.

Het wordt direct afgestraft. Na precies zeventien seconden in de tweede helft maakt Sevilla 1-1, via een aanval over rechts, spits Gameiro maakt af.

Liverpool slaapt.

Dan, twintig minuten later, de tweede klap die Sevilla uitdeelt: 2-1 Prachtige goal, Vitolo zet het doelpunt op door de as, Coke maakt het af. Even later maakt hij ook de beslissende 3-1.

Sevilla, een beetje grijs voor de buitenwacht wellicht, onbekend, maar uiterst succesvol, een verborgen schat in het Europese voetbal. Spelers bloeien er op. Komend weekend wacht de volgende finale, die van de Copa del Rey, het Spaanse bekertoernooi – tegen Barcelona.

De zege van Sevilla betekent dat beide Europese clubtoernooien dit seizoen naar Spaans clubs gaan, volgende week zaterdag is in Milaan de Champions League-finale tussen Real Madrid en Atlético Madrid. Gegarandeerd volgend Spaans feestje.