Sevilla, verborgen schat in Europa

Sevilla is een Europees succesnummer. Na 3-1 zege op Liverpool wint de club weer de Europa League. Voor de derde keer op rij en voor de vijfde keer in de historie.

Sevilla, stille veroveraar uit Andalusië. Beetje grijs voor de buitenwacht wellicht. Onvergelijkbaar met het puissante sterrendom bij Real Madrid en Barcelona. Onbekend bij het grote publiek, knap als je uit het blote hoofd drie Sevilla-spelers weet op te noemen. Een verborgen schat in het Europese voetbal.

Winst in de Europa League voor het derde jaar op rij en voor de vijfde keer in de clubhistorie – allemaal behaald in de laatste elf seizoenen. Daarmee onbedreigd recordhouder, ongekende dominantie in het tweede Europese clubtoernooi.

Turboversnelling

Knetterende energie woensdagavond in de tweede helft van de finale tegen Liverpool op St. Jakob-Park in Basel. In de turboversnelling draait Sevilla een 1-0 achterstand om in een 3-1 overwinning.

Liverpool misschien iets te veel in de comfort zone, iets te tevreden na een wervelende eerste helft, met een heerlijk doelpunt van Daniel Sturridge – puntertje buitenkant links met gevoelige curve om de doelman heen. Zestien seconden onderweg in het tweede deel, snelle Sevilla-aanval over rechts, spits Kevin Gameiro tikt binnen. Het You'll Never Walk Alone van Liverpool verstomt.

Dan, de show van middenvelder Jorge Andújar Moreno, alias Coke. Hij legt het ontregelde Liverpool op de pijnbank. Prachtige goal: Víctor Machín Pérez – alias Vitolo – snijdt door het hart van de Liverpool-verdediging, combineert hier en daar, Coke haalt op het juiste moment de trekker over. Even later maakt hij ook de beslissende 3-1.

Het geheim achter het succes van Sevilla – Maradonna speelde er nog een seizoen begin jaren negentig – werd deze week beschreven in The Guardian. Kortweg: neus voor talent, spelers bloeien er op, presteren zeer behoorlijk, verlaten de Spaanse subtopper voor een topclub – en vervolgens bouwt Sevilla in korte tijd weer een nieuw draaiend elftal op. Waarna het verkoopproces zich herhaalt.

Het is een niche waarin Sevilla zich begeeft, bescheiden spelers met potentie een kans geven. Anders dan bij de grootmachten in de Spaanse competitie – Barcelona en Real – die de bewezen toppers wegkopen.

De architect hierachter is Ramón Rodríguez Verdejo – kortweg Monchi, oud-doelman van Sevilla en sinds 2000 directeur voetbal. Toen hij het overnam was de club net gedegradeerd en zat het in een financiële crisis. Hij transformeerde Sevilla naar een Europees succesnummer, de kraamkamer van toppers. Spelers die de club de afgelopen vijf seizoenen met miljoenenwinst doorverkocht zijn onder andere Ivan Rakitic (naar Barcelona voor 17,5 miljoen) en Jesus Navas (naar Manchester City, voor 25 miljoen)

Komend weekend wacht de volgende finale voor Sevilla, de Copa del Rey, het Spaanse bekertoernooi – tegen Barcelona.

De Europa League-zege van Sevilla betekent dat beide Europese clubtoernooien dit seizoen naar Spaans clubs gaan, net als de laatste twee jaar. Volgende week zaterdag is in Milaan de Champions League-finale tussen Real Madrid en Atlético Madrid. Gegarandeerd nieuw Spaans voetbalfeestje.