In beeld

Rotterdam kan het dak op

Dit jaar viert Rotterdam 75 jaar wederopbouw, met onder andere een enorme openbare trap van architectenbureau MVRDV die als een tribune van het Stationsplein voert naar het dak van het Groothandelsgebouw, een podium om over de stad uit te kijken. Gino Kleisen fotografeerde de bezoekers.
Op het plein voor het Centraal Station staat een rij mensen die de trap op willen.
Gino Kleisen
Naar schatting 15.000 mensen beklimmen dagelijks de 180 treden van de steigertrap.
Gino Kleisen
De trap kan maximaal 300 bezoekers tegelijk aan en voert naar het dak van het Groothandelsgebouw met de oude bioscoop Kriterion.
Gino Kleisen
De 29 meter hoge trap is een ontwerp van Winy Maas van architectenbureau MVRDV. Hij genoot in de jaren zestig van het uitzicht vanuit bioscoop Kriterion bovenop het Groothandelsgebouw. De filmzaal, waar de gloriejaren herleven, wordt deze zomer een centrum over de wederopbouw.
Gino Kleisen
Wie boven is aangekomen kan vanaf het Groothandelsgebouw uitkijken over de stad.
Gino Kleisen
Daarvoor is een speciaal uitkijkpunt ingericht.
Gino Kleisen
Maandag opende burgemeester Aboutaleb de steigerinstallatie, die komende maand elke dag gratis beklommen mag worden.
Gino Kleisen
Een jonge bezoeker op de tijdelijke uitkijkpost ter gelegenheid van 'Rotterdam viert de stad!'.
Gino Kleisen
‘Zie ik nou m’n huis achter dit zooitje?’ vraagt Paul Ponsen (57) terwijl hij samen met zijn collega Tineke Verduin (58) op het uitkijkpunt van de trap naar de Rotterdamse skyline kijkt. Met de verre uitzichten komen de jeugdherinneringen. ‘Dit was helemaal leeg. Toen ik kind was werden al die gebouwen gebouwd. Ik en mijn vriendjes waren de Pietje Bells van Rotterdam en gingen naar binnen om van alles te jatten.’
Gino Kleisen
De bovenste verdieping van het Groothandelsgebouw is tijdelijk ingericht als uitkijkpost over de stad.
Gino Kleisen
Iets verder op geven Sophie Hutt (30) en Eelco Schuller (30) elkaar na de beklimming een zoen: ze zijn op lunchdate.
Gino Kleisen
Mirna El Lahham (24) loopt al vloggend naar boven. ‘Het is zwaar’ zegt ze, kijkend in de camera van haar iPhone. Op het uitkijkpunt voegt ze zich bij haar klasgenootjes Kirsten van de Doel (21) en Kim Coppenrath (23) en is het tijd voor een volgende scene. Ze vloggen voor hun opleiding Commerciële Economie.
Gino Kleisen
De trap blijft staan tot 12 juni. De toegang, dagelijks van 10 tot 22 uur, is gratis.
Gino Kleisen