Redding van banken en verzekeraars leverde staat tot nu toe 6 miljard winst op

De Rijksoverheid heeft tot nog toe ruim 6 miljard euro verdiend op de redding van banken tijdens de financiële crisis die in 2008 begon. Dat meldt de Rekenkamer aan de Tweede Kamer. De Rekenkamer houdt de inkomsten en uitgaven van de reddingsacties stelselmatig bij.

In het woensdag bijgewerkte overzicht (kredietcrisis.rekenkamer.nl) wordt na zeven jaar de definitieve balans opgemaakt van de redding van de IJslandse bank Icesave. Uiteindelijk heeft die redding de Nederlandse staat 145 miljoen euro gekost. De andere afgeronde reddingsacties door de Nederlandse overheid waren juist winstgevend. In 2014 werden alle regelingen met ING afgesloten: de steun aan dit concern heeft de overheid 1,5 miljard euro opgeleverd, aldus de Rekenkamer.

Door de afwikkeling van Icesave en de recente verkoop van de eerste tranche ABN Amro-aandelen zijn de financiële risico’s voor de staat verder afgenomen. Het totale bedrag aan leningen, kapitaalverstrekkingen en garanties bedroeg eind vorig jaar 31,9 miljard euro en dat is 7,6 miljard minder dan in 2014. Op het hoogtepunt in 2008 bedroeg het totaal aan leningen, kapitaalverstrekkingen en garanties 83 miljard euro.

De redding van Fortis/ABN Amro en verzekeraar ASR zorgt op dit moment voor een kostenpost van 29,5 miljard. De aanvankelijke kosten (37,6 miljard) zijn deels goedgemaakt door de beursgang van ABN Amro (3,8 miljard) en door inkomsten uit dividend en rentebetalingen. (NRC)