Deelde premier Trudeau een ‘elleboog’ uit of niet?

De Canadese minister-president zag hoe een partijgenoot door oppositieleden van zijn plek werd gehouden en greep in.

De Canadese premier Justin Trudeau tijdens een VN-bijeenkomst op 22 april.
De Canadese premier Justin Trudeau tijdens een VN-bijeenkomst op 22 april. Foto Kena Betancur/AFP

Een klassieker à la Patrick Kluivert of Zlatan Ibrahimovic was het niet helemaal, maar de ophef in het Canadese Lagerhuis was er niet minder om. De populaire premier zou een elleboogstoot hebben uitgedeeld aan een vrouwelijk lid van de oppositie. De minister president verloor woensdag zijn geduld toen een partijgenoot door een aantal politici de doorgang werd belet. In de ophef die ontstond, raakte hij politica Ruth Ellen Brosseau met zijn elleboog op de borst.

De oppositieleden probeerden volgens Trudeau tijd te rekken, juist op een moment dat er gestemd werd over de tijd die het parlement mocht uittrekken om te debatteren over euthanasiewetgeving. Volgens Canadese traditie kan de stemming niet starten zolang de whips, personen die ervoor zorgen dat de partijlijn wordt gehandhaafd, op hun plek zitten.

De premier ziet dit, stormt op de politici af en probeert een doorgang te forceren. Daarbij raakt hij met zijn elleboog echter de borststreek van Brosseau. Die toont daarop een pijnlijke grimas en verlaat uiteindelijk het Lagerhuis.

Toegegeven: Björn Kuipers zou er vermoedelijk geen rood voor geven, maar oordeel zelf:

Feminist

Het incident met de vrouwelijke politicus is opvallend, want Trudeau staat juist bekend als een feminist. De voormalig uitsmijter en bokser werd na zijn actie flink onder vuur genomen door de oppositie. Zo noemde Lagerhuislid Peter Julian de beweging tegenover persbureau AP “zeer gewelddadig”:

“Dit gedrag heb ik nog nooit gezien in mijn twaalf jaar in het parlement. Fysiek geweld in dit gebouw is nooit toegestaan.”

Oppositieleider Thomas Mulcair beet Trudeau later toe: “Welke man geeft een vrouw een elleboogstoot?”

Twitter avatar jkenney Jason Kenney If Stephen Harper had ever physically bullied MPs like Justin Trudeau, there would be immediate & widespread demands for his resignation.

Excuses

Trudeau bood later zijn excuses aan voor de gebeurtenissen:

“Ik geef toe dat ik fysiek contact maakte met een aantal parlementsleden toen ik mijn arm strekte. Ik had zeker niet de intentie om iemand te beledigen of een verkeerde beweging te maken. Ik bied mijn excuses aan voor dat gedrag en bekijk hoe ik dit kan goedmaken.”

Volgens de Canadese zender CBC gebeurde er overigens nog iets bijzonders: Trudeau zou het woord ‘fuck‘ hebben gebruikt om de politici te manen naar hun plek te gaan. In het Canadese Lagerhuis is dat een controversiële term, aangezien Justin Trudeau’s vader Pierre Trudeau die ooit lispelde naar twee parlementariërs, iets wat hem destijds bijna de kop kostte.