Obese vrouw heeft minder vaak ivf nodig als ze eerst afvalt

KinderwensOnverwacht resultaat uit een studie naar ivf bij vrouwen met ernstig overgewicht: een paar kilo eraf vergroot juist de kans op een natuurlijke zwangerschap.

Eicel wordt bevrucht in een petrischaaltje tijdens IVF-procedure. iStock

Vrouwen met obesitas en vruchtbaarheidsproblemen die kinderen willen en naar een ivf-kliniek gaan, krijgen dat kind niet sneller als ze wat afvallen. Maar als die vrouwen ongeveer 4 kilo afvallen vergroten ze wél hun kans om alsnog natuurlijk zwanger te worden. Dat komt uit een groot Nederlands onderzoek, woensdag online gezet door The New England Journal of Medicine.

Bekend was dat ernstig overgewicht (obesitas) bij vrouwen de kans op een ongecompliceerde zwangerschap en op een gezond kind vermindert. Bij een BMI (body mass index) boven de 29 (de BMI is het lichaamsgewicht in kilo gedeeld door het kwadraat van de lengte in meter) daalt de kans op een spontane zwangerschap vier procent bij iedere BMI-punt meer. En na een ivf-behandeling is de kans op een levendgeboren kind ongeveer 20 procent lager bij vrouwen met obesitas (een BMI boven 30), vergeleken met vrouwen met normaal gewicht.

Minder vaak ivf nodig als er een paar kilo af is

Met die gegevens gaan Nederlandse ivf-klinieken heel verschillend om. In sommige klinieken krijgen vrouwen met een BMI boven 30 het advies eerst wat af te vallen voor aan vruchtbaarheidsbehandelingen te beginnen. Andere klinieken leggen die grens bij een hogere BMI. In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zijn er richtlijnen die zeggen dat obese vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen eerst bijvoorbeeld 5 tot 10 procent van hun lichaamsgewicht moeten weglijnen voordat de behandelingen beginnen.

Het effect daarvan is nu voor het eerst goed onderzocht, bij 577 vrouwen in Nederland, in zes UMC’s en 17 algemene ziekenhuizen. De ene helft van die groep kreeg een half jaar een intensieve begeleiding om af te vallen. En daarna anderhalf jaar vruchtbaarheidsbehandeling. De andere helft kreeg direct vruchtbaarheidsbehandeling. Die vrouwen kregen dus een half jaar langer vruchtbaarheidsbehandeling. „Die studieopzet is voor de patiënt wel te begrijpen. Die wil weten wat haar kans is om over bijvoorbeeld twee jaar een kind te hebben, of zwanger te zijn”, zegt onderzoeksleider Annemieke Hoek van het UMC Groningen.

In de groep vrouwen die aan hun leefstijl had gewerkt had 27 procent na twee jaar een kind. Bij de vrouwen die direct een vruchtbaarheidsbehandeling konden krijgen was dat 35 procent. Hoek: „Maar kijk je naar alle zwangerschappen die binnen twee jaar ontstonden, waarvan een deel eindigde na die twee jaar, dan was er al geen verschil meer. Na leefstijlverandering was 26 procent van de zwangerschappen op natuurlijke wijze tot stand gekomen. Bij de andere vrouwen was dat 16 procent. Ik weet niet of de zorg direct verandert, maar je kunt tegen obese vrouwen zeggen dat ze hun kans op een natuurlijke zwangerschap flink kunnen verhogen door af te vallen.”

    • Wim Köhler