„Met Gijs”

Marlie van Zoggel belt met Gijs Savelkouls (22), die afgelopen week 168 uur non-stop viste. Een wereldrecord.

Foto Neobaits/R. van der voort

Gefeliciteerd met het wereldrecord, ben je weer een beetje bijgekomen?

„Het gaat wel weer. Ik heb een week lang non-stop gevist en volgens de reglementen mochten we maar één keer per drie uur een kwartiertje pauzeren. Even rondlopen of even slapen. Dus na 168 uur was ik heel blij dat het erop zat. Ik kon letterlijk niet meer op mijn benen staan.”

Waarom wilde je dit wereldrecord verbreken?

„Het is begonnen na een avondje vissen bij de Slothoeve vijver in Vinkel, onze vaste plek. Ik had ergens gelezen dat het wereldrecord duurvissen op 60 uur stond. Dat moet beter kunnen, dacht ik. Een groep vrienden met wie ik wel eens ga vissen, was ook enthousiast. Later bleek dat het record eigenlijk al op 160 uur stond. Maar we gingen ervoor.”

Hoe verantwoord was deze recordpoging?

„Het was goed voorbereid. Een diëtiste had een eetschema voor ons opgesteld, de huisarts kwam dagelijks langs en we zaten aangelijnd op de visserskruk zodat we niet in het water konden vallen.”

Jullie begonnen met zeven en drie hebben de eindstreep gehaald. Heb jij ook wel eens gedacht: ik geef het op?

„Zeker wel. We hebben van zondag tot zondag gevist, maar vooral vrijdagnacht had ik het zwaar. Het was koud, ik was uitgeput en ik ving bijna geen vis. Dan duurt de nacht lang.”

Was die vijver niet gewoon leeggevist?

„We gooiden onze vangst twee keer per dag terug, dus die vijver bleef wel gevuld. In totaal hebben we 672 kilo aan de haak gehad.”

Zou je het nog eens doen?

„Nee. Het is mooi geweest.”

Dus de hengel opgeborgen?

„Nou, volgende week donderdag doe ik mee aan een viswedstrijd, maar tot die tijd ga ik andere dingen doen. Ik heb wel even genoeg getraind.”