Teruglezen: belangrijkste ontwikkelingen neergestort vliegtuig EgyptAir

We sluiten het liveblog

Hiermee sluiten we het liveblog af. Dit zijn de belangrijkste gebeurtenissen rondom het neergestorte vliegtuig van EgyptAir met vluchtnummer MS804.

 • Het passagiersvliegtuig van EgyptAir dat op weg was van Parijs naar Kairo is donderdagochtend van de radar verdwenen en neergestort
 • Het toestel verdween van de radar toen het net 16 kilometer het Egyptische luchtruim binnen was gegaan.
 • De Airbus 320 had 66 mensen aan boord, onder wie zeven crewleden en drie beveiligers. Het Egyptische ministerie voor Luchtvaart heeft de nationaliteiten van de passagiers bekendgemaakt. Onder hen zijn dertig Egyptenaren, vijftien Fransen, twee Irakezen, twee Canadezen een Belg, een Brit, en een Portugees. Er waren geen Nederlanders aan boord.
 • Volgens de Egyptische minister van Luchtvaart, Sherif Fathy, is het "waarschijnlijker" dat het toestel is neergestort door een terroristische aanval dan door technisch mankement.
 • De eerste wrakstukken van het vermiste vliegtuig werden donderdagmiddag gevonden op 370 kilometer ten zuidoosten van Kreta. Dat is op ongeveer 80 kilometer ten zuidoosten van het gebied waar het vliegtuig verdween. De wrakstukken bevinden zich daarmee nog net in Egyptische wateren.
 • EgyptAir heeft bevestigd dat de wrakstukken die donderdagmiddag gevonden zijn nabij het Griekse eiland Karpathos van het vermiste toestel zijn. De vicevoorzitter van de luchtvaartmaatschappij Ahmed Adel zegt tegen nieuwszender CNN dat met de vondst van de voorwerpen "het wrak gevonden is".
 • Twee Canadezen aan boord vlucht MS804

  De Canadese regering heeft bekendgemaakt dat er nog een Canadees aan boord zat van het neergestorte toestel van EgyptAir. Dat meldt persbureau Reuters. Eerder vandaag werd ervan uitgegaan dat er één Canadees in het vliegtuig zat. Er waren geen Nederlanders aan boord.

  'Vluchtnummer gewijzigd'

  Het vluchtnummer MS804 van het verdwenen toestel, waar inmiddels wrakstukken van zijn gevonden, is gewijzigd. Op het Twitteraccount van Airlineroute -dat bericht over luchtvaartnieuws- staat dat het vluchtnummer veranderd is in MS801/802.

  Hoewel EgyptAir het nieuws nog niet bevestigd heeft, is het niet ongebruikelijk om een vluchtnummer te wijzigen na een dergelijke ramp. Zo veranderde Malaysia Airlines kort na de ramp met MH17 het vluchtnummer in MH19. Na de verdwijning van vlucht MH370, eveneens een toestel van Malaysia Airlines, werd het vluchtnummer veranderd in MH360.

  Twitter avatar Airlineroute airlineroute EGYPTAIR to re-number MS803/804 to MS801/802, effective today (19MAY16)

  'Mogelijke terreuraanslag zo lang mogelijk uitgesloten'

  Hoewel de Egyptische minister van Burgerluchtvaart donderdag zei dat het "waarschijnlijker" is dat het toestel is neergestort door een terroristische aanval dan door technisch mankement, sluit het land een mogelijke terreuraanslag altijd zo lang mogelijk uit. Dat schrijft NRC-correspondent Gert Van Langendonck.

  Gert Van Langendonck:

  "Voor alle informatie over de werkelijke toedracht van de crash van vlucht MS804 bij het Griekse eiland Karpathos is het nog veel te vroeg. Maar behalve naar de oorzaak is de wereld ook benieuwd naar de manier waarop de Egyptische autoriteiten met deze zoveelste crisis omgaan."

  'Wrak vermist vliegtuig gevonden'

  EgyptAir heeft bevestigd dat de wrakstukken die donderdagmiddag gevonden zijn nabij het Griekse eiland Karpathos van het vermiste toestel zijn. De vicevoorzitter van de luchtvaartmaatschappij Ahmed Adel zegt tegen nieuwszender CNN dat met de vondst van de voorwerpen "het wrak gevonden is".

  Op Twitter meldt EgyptAir dat familieleden van passagiers en bemanningsleden op de hoogte zijn gebracht van de vondst van wrakstukken van het toestel. Een Egyptisch onderzoeksteam gaat in samenwerking met Griekenland verder zoeken naar voorwerpen van het vliegtuig.

  Twitter avatar EGYPTAIR EGYPTAIR from the Egyptian Ministry of Foreign Affairs that confirms the finding of wreckage of the missing aircraft No. MS 804

  Twitter avatar EGYPTAIR EGYPTAIR near Karpathos Island. EGYPTAIR sincerely conveys its deepest sorrow to the families and friends of the passengers onboard Flight MS804

  Twitter avatar EGYPTAIR EGYPTAIR Family members of passengers and crew have been already informed and we extend our deepest sympathies to those affected.

  Ondertussen op vliegveld Charles de Gaulle

  Op de luchthaven Charles de Gaulle in Parijs, van waar het vermiste toestel woensdagavond op steeg, is van onrust geen sprake volgens de BBC. Een journalist ter plaatse, meldt dat het vooral "heel erg druk" is en dat er groepjes bewapende militairen op het vliegveld lopen.

  Eerder vandaag vertrok het eerste toeristenvliegtuig van EgyptAir vanuit Parijs naar Kairo.

  Foto Christophe Ena / AP

  Volgens iemand ter plaatse is het "erg druk" op de Franse luchthaven Charles de Gaulle. Foto Christophe Ena / AP

  Foto Christophe Ena / AP

  Volgens de BBC zijn er weinig extra maatregelen getroffen op de Franse luchthaven Charles de Gaulle. Foto Christophe Ena / AP

  Foto Christophe Ena / AP

  Franse agenten patrouilleren op de Franse luchthaven Charles de Gaulle. Foto Christophe Ena / AP

  EgyptAir: Geen bevestiging gevonden wrakstukken

  Hoewel de Griekse staatstelevisie donderdagmiddag meldde dat er ten zuiden van het Griekse eiland Karpathos wrakstukken zijn gevonden van het verdwenen vliegtuig, heeft EgyptAir dat nog niet bevestigd gekregen van de Egyptische autoriteiten. Dat laat de luchtvaartmaatschappij weten op Twitter.

  Twitter avatar EGYPTAIR EGYPTAIR With reference to the information aired by several TV channels about finding wreckage of the missing Egyptian aircraft /1

  Twitter avatar EGYPTAIR EGYPTAIR EGYPTAIR has contacted the concerned authorities which did not confirm this information. /2

  Egypte leidt officiële commissie rondom vermissing

  Egypte gaat de officiële commissie leiden rondom het onderzoek van de vermissing van het passagiersvliegtuig van EgyptAir. Volgens persbureau Reuters gaat Egypte daarbij nauw samenwerken met Frankrijk waar de Airbus gebouwd is en omdat er vijftien Fransen aan boord van het vermiste toestel waren.

  Eerder op de dag meldde het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken dat Frankrijk en Egypte condoleances naar elkaar overgebracht hebben.

  Eerste vliegtuig EgyptAir vanuit Parijs vertrokken

  Het eerste toeristenvliegtuig van EgyptAir vanuit Parijs is een uur geleden vertrokken, zo meldt een journalist van AP. Het toestel heeft dezelfde bestemming -Kairo- als het vermiste vliegtuig dat woensdagavond om 23.09 uur vertrok vanaf het vliegveld Charles de Gaulle in Parijs.

  Twitter avatar razhael Raphael Satter MS800 - 1st #EgyptAir flight from Paris since crash - is boarding. Passenger's families are thought to be aboard. https://t.co/ClAJWO69zS

  Waar het vermiste toestel eerder heen vloog

  Het vermiste passagiersvliegtuig van EgyptAir met toestelnummer MS804 vloog eerder deze week vanuit Asmara, de hoofdstad van Eritrea, naar Kairo. Vanuit daar deed het vliegtuig meerdere bestemmingen aan waaronder Brussel, Beiroet, Istanbul, Abu Dhabi, Koeweit, Athene, en Casablanca.

  De Egyptische minister van Luchtvaart, Sherif Fathy, liet donderdag eerder tijdens een persconferentie weten dat het "waarschijnlijker" is dat het toestel is neergestort door een terroristische aanval dan door een technisch mankement.

  'Wrakstukken drijven nog net in Egyptische wateren'

  Volgens een bron bij het Griekse ministerie van Defensie zijn er twee oranje wrakstukken gevonden op 370 kilometer ten zuidoosten van Kreta. Dat is op ongeveer 80 kilometer ten zuidoosten van het gebied waar het vliegtuig verdween. De wrakstukken bevinden zich daarmee nog net in Egyptische wateren, aldus persbureau AP.

  Wie de objecten gelokaliseerd heeft, is nog onduidelijk. Zo schrijft persbureau AP dat een Egyptisch vliegtuig, dat deelneemt aan de zoekactie, de wrakstukken heeft zien drijven terwijl persbureau Reuters schrijft dat een Grieks fregat de voorwerpen heeft gevonden. Laatstgenoemde persbureau schrijft dat er ook twee reddingsvesten afkomstig van het vermiste vliegtuig gevonden zijn.

  Eerste wrakstukken gevonden

  De Griekse staatstelevisie meldt dat er ten zuiden van het Griekse eiland Karpathos wrakstukken zijn gevonden van het verdwenen vliegtuig. Sinds vanochtend zijn Griekenland, Egypte en Frankrijk bezig met een zoektocht naar het toestel van EgyptAir.

  De Griekse autoriteiten laten ook weten dat er twee drijvende voorwerpen zijn gelokaliseerd op ongeveer 80 kilometer ten zuidoosten van het gebied waar het vliegtuig verdween. Zo meldt persbureau AP.

  'Terroristische aanval waarschijnlijker dan mankement'

  De persconferentie van de Egyptische minister van Luchtvaart, Sherif Fathy, is nog bezig. Hij laat zojuist weten dat het "waarschijnlijker" is dat het toestel is neergestort door een terroristische aanval dan door technisch mankement. Zo meldt persbureau Reuters.

  Egyptian Aviation Minister Sherif Fathy says there could be a "terrorist act" or mechanical issue behind #EgyptAir https://t.co/wLsPXtgiqC

  — BBC News (World) (@BBCWorld) May 19, 2016

  Meerdere landen bezig met zoekactie

  De zoekactie naar het passagiersvliegtuig in de buurt van het Griekse eiland Karpathos is nog in volle gang. Egypte heeft twee F-16's en een militair transportvliegtuig gestuurd. Griekenland heeft een marinefregat, twee militaire transportvliegtuigen en een radarvliegtuig ingezet.

  De Griekse minister van Defensie, Panos Kammenos, liet weten dat een onderzeeër, die NAVO-operaties uitvoert in de Middellandse Zee, ook kan helpen bij de zoekactie. Dat meldt persbureau AP. Griekenland heeft de Verenigde Staten en Rusland gevraagd voor extra hulp. De VS hebben al een marinevliegtuig toegezegd. Ook Frankrijk is actief in het gebied met een marinevliegtuig.

  Egyptische aanklager start onderzoek

  De Egyptische procureur-generaal heeft een onderzoek uitgevaardigd naar het verdwenen toestel van EgyptAir. Dat hebben bronnen binnen het Egyptische ministerie van Justitie laten weten aan persbureau Reuters.

  Oorzaak crash nog onduidelijk

  Volgens de Egyptische minister voor Luchtvaart, Sherif Fathy, is het nog onduidelijk wat de oorzaak is van het neerstorten van het passagiersvliegtuig. Dat meldt persbureau Reuters.

  "Het is te vroeg om uit te sluiten dat terrorisme of een technisch mankement hiervoor verantwoordelijk is".

  De Egyptische autoriteiten hebben geprobeerd om contact op te nemen met de piloot, maar dat lukte niet. Volgens de Egyptische minister is er niets bekend over veiligheidsproblemen bij de passagiers van het verdwenen toestel. Tot dusver zijn er nog geen brokstukken gevonden van het vliegtuig, aldus Fathy. De zoektocht concentreert zich vooral rondom het Griekse eiland Karpathos.

  Persconferentie Egypte begonnen

  De Egyptische minister van Luchtvaart is zojuist begonnen met een persconferentie over de toedracht van het vermiste vliegtuig.

  Twitter avatar sommervillebbc Quentin Sommerville Egypt's ministry of civil aviation "we will be using the term the missing plane until we find the wreckage" https://t.co/CvFfi4jABR

  Achtergrond luchtvaartmaatschappij EgyptAir

  De Egyptische luchtvaartmaatschappij EgyptAir werd in 1932 opgericht, als eerste vliegmaatmaatschappij in het Midden-Oosten en Afrika. Sinds 2008 is de nationale luchtvaartmaatschappij onderdeel van de Star Alliance, een internationaal samenwerkingsverband waar onder andere ook Lufthansa, Singapore Airlines en Brussels Airlines bij zijn aangesloten.

  De vloot van EgyptAir telt ruim zeventig vliegtuigen en bestaat voornamelijk uit moderne toestellen van de fabrikanten Boeing en Airbus. Ze zijn gemiddeld rond de tien jaar oud. In het boekjaar 2013-2014 vervoerde de maatschappij 7,4 miljoen passagiers.

  Het is niet voor het eerst dat de maatschappij negatief in het nieuws komt. Afgelopen maart werd een toestel gekaapt die op weg was naar Cyprus. Het bleek uiteindelijk om een verwarde man te gaan. De kaping vestigde vooral de aandacht op de slechte veiligheidsmaatregelen op Egyptische vliegvelden. Daar was eind oktober ook sprake van toen een Russisch vliegtuig, vertrokken vanaf de Egyptische badplaats Sharm el-Sheikh, neerstortte in de Sinaï-woestijn.

  Het laatste dodelijke ongeluk met een toestel van EgyptAir dateert van mei 2002, toen een Boeing 737 vlakbij de luchthaven van Tunis in slecht weer raakte en neerstortte, waarbij veertien van de 62 inzittenden omkwamen.

  Op 31 oktober 1990 stortte een Boeing 767 van EgyptAir met 217 inzittenden op een vlucht van New York naar Caïro bij Nantucket in de Atlantische Oceaan. Volgens de Amerikaanse Nationale Transportveiligheidsraad werd de crash veroorzaakt door de Egyptische co-piloot, die zelfmoord pleegde door het toestel bewust in zee te laten storten. De Egyptische autoriteiten verwierpen deze verklaring en weten het ongeluk aan een technisch defect.

  Abrupte schommelingen

  Volgens de Griekse minister van Defensie, Panos Kammenos heeft het vliegtuig zeer abrupte schommelingen gemaakt voordat het verdween van de radar. Dat liet hij, na een gesprek met zijn Egyptische collega, weten tijdens een persconferentie. Dat meldt persbureau AFP.

  Het beeld wat Griekenland en Egypte nu hebben is dat rond 01.37, toen het toestel net het Egyptische luchtruim was binnengevlogen, een bocht van 90 graden naar links maakte en toen 360 graden naar rechts. Daarop daalde het vliegtuig van ongeveer 11 kilometer hoogte (37.000 voet) naar 3,5 kilometer (15.000 voet) boven de zeespiegel. Daarna verdween het toestel van de radar.

  De zoektocht van de Griekse autoriteiten ten zuiden van het eiland Karpathos heeft tot nu toe nog niets opgeleverd.

  Rustig weer boven Middellandse Zee

  De Egyptische luchtvaartautoriteiten geven aan dat er "geen problemen" zijn gemeld door de piloot. Het blijft onduidelijk wat de oorzaak is van het neerstorten van het vliegtuig.

  Het weer boven de Middellandse Zee was afgelopen nacht zeer kalm, zo meldde CNN vanochtend.

  #EgyptAir flight from Paris to Cairo goes missing: What we know about weather in flight path https://t.co/93Rb7xbpY1 https://t.co/ngCdyaZAnM

  — CNN (@CNN) May 19, 2016

  Hollande bevestigt crash

  De Franse president Hollande heeft op een persconferentie bevestigd dat het vliegtuig is neergestort. Dat meldt AFP.

  Volgens het persbureau heeft de Franse justitie aangekondigd een onderzoek in te stellen naar het gecrashte vliegtuig. “Geen enkele hypothese” wordt hierbij uitgesloten.

  Zie hier vliegroute van toestel EgyptAir

  Het passagiersvliegtuig verdween op ongeveer 280 kilometer van de Egyptische kust. Het was net het Egyptische luchtruim binnengevlogen.

  Twitter avatar flightradar24 Flightradar24 Flightradar24 data for #MS804, including granular data from last 30 min of received signals. https://t.co/CyUasT76cV https://t.co/nrtLyHMBie

  Persconferentie in Charles de Gaulle

  De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Jean-Marc Ayrault, houdt een persconferentie op de luchthaven Charles de Gaulle in Parijs. Hij geeft aan dat we voorzichtig moet blijven over de mogelijke oorzaken van de vermissing. De eerste prioriteit is wachten op betrouwbare informatie.

  Verder geeft hij de minister aan dat hij contact heeft gehad met de familieleden van de passagiers. Vijftien Fransen vlogen met het toestel van EgyptAir.

  Verklaring Airbus

  De Europese luchtvaartbouwer Airbus heeft een verklaring uitgegeven over vermissing van het A320 toestel van EgyptAir. Ze "betreuren" het verlies en geven verder aan dat het passagiersvliegtuig in november 2003 aan Egypte is geleverd en 48.000 vlieguren heeft gemaakt.

  Twitter avatar Airbus Airbus Airbus regrets to confirm the loss of an Egyptair A320, flight #MS804. Statement #1: https://t.co/M2bCgegqH5 1/2

  EgyptAir liet al eerder weten dat de piloot ruime ervaring had. Hij heeft 6,275 vlieguren gemaakt, waaronder 2.101 op de Airbus A320. De co-piloot had 2.766 vlieguren achter de rug.

  Vermissing vliegtuig slecht voor Egyptische toerismesector

  Veel is nog onduidelijk over de vermissing van het passagiersvliegtuig, al wel zeker is dat dit zeer slecht nieuws betekent voor Egypte. Het Arabische land is grotendeels afhankelijk van het toerisme.

  Dat liep al hard terug na de crash van het Russische vliegtuig op 31 oktober vorig jaar, kort na het opstijgen van de badplaats Sharm El Sheikh, zo schrijft Gert van Langendonck, correspondent in het Midden-Oosten.

  "In het eerste kwartaal van 2016 waren de inkomsten uit het toerisme door al deze factoren met 66% gedaald ten opzichte van 2015, toen het toerisme nog 5,4 miljard euro opleverde. In 2010, het laatste jaar voor de Arabische opstanden, bracht het toerisme 11 miljard euro op."

  Geen problemen boven Grieks luchtruim

  Volgens de directeur van de Griekse luchtvaartautoriteit, Constantine Lyzerakos, waren luchtverkeersleiders in contact met de piloot van EgyptAir toen het toestel over Griekenland vloog. Toen werd er geen melding gemaakt van een probleem. Zo liet ze weten aan de de Griekse televisiezender Antenna.

  Het vliegtuig vloog op iets meer dan 11 kilometer hoogte (37.000 voet) met een snelheid van 830 kilometer per uur.

  De luchtverkeersleiders hebben tot 02.39 contact proberen te maken met de piloot. Toen vloog het op 16 km. afstand voordat het toestel het Griekse luchtruim zou verlaten. Nadien verdween het van de radar.

  Samenwerking Egypte en Frankrijk

  Het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat ze op een nauwe manier met Frankrijk samenwerken naar de oorzaak van het verdwenen vliegtuig. De landen hebben condoleances naar elkaar overgebracht.

  Onder de passagiers zijn dertig Egyptenaren en vijftien Fransen.

  Reddingsteams zijn onderweg

  Egyptische en Griekse reddingsteams zijn onderweg naar de locatie waar het vliegtuig zou zijn neergestort. Frankrijk stuurt een Falcon-vliegtuig dat in de afgelopen weken op de Middellandse zee monitoringsvluchten uitvoert op zoek naar migranten.

  Twitter avatar MarineTraffic MarineTraffic Nearby vessels scrambling to help with #MS804 search. Our thoughts are with the #EgyptAir passengers & families. https://t.co/FszbDT7rUK

  Dit is wat we tot nu toe weten

  Lees in dit overzicht wat we tot nu toe weten over het verdwenen passagiersvliegtuig.

  Oorzaak van de verdwijning ook onduidelijk

  Volgens de Franse premier Valls kan er "geen enkele theorie worden uitgesloten over de oorzaak van de verdwijning", zo zei hij tegen radiozender RTL. De Egyptische premier Ismail liet weten dat hij niet kan "uitsluiten" dat een terroristische aanval de oorzaak is van de verdwijning.

  De Egyptische luchtvaartmaatschappij laat via Twitter weten dat er niet gespeculeerd moet worden over de oorzaak van de verdwijning.

  Twitter avatar EGYPTAIR EGYPTAIR Press Release No 7 EGYPTAIR denies all misleading information published by news websites and social media channels regarding the reasons

  Twitter avatar EGYPTAIR EGYPTAIR of the disappearance of EGYPTAIR flight MS804 and the company confirms that the reason of disappearance hasn't been yet confirmed.

  Onduidelijkheid over noodsignaal

  Uit Egypte komen verschillende berichten over de toedracht van van het toestel van EgyptAir. Volgens het hoofd van de Egyptische luchtvaartautoriteit, Ehab Mohy el-Deen, heeft de piloot geen noodoproep gezonden. Zo liet hij weten aan The New York Times.

  “Er was geen hulproep of sprake van een snelle daling. Ze zijn gewoon verdwenen.”

  Volgens een functionaris van het Egyptische ministerie voor Luchtvaart is er wel een automatisch uitgezonden noodsignaal binnengekomen bij de reddingsdienst van het Egyptische leger. Dat meldt persbureau Reuters. Ze ontvingen dit signaal om 04.26 op 280 kilometer van de Egyptische kust. Het gaat volgens het Egyptische leger niet om een noodsignaal, de Egyptische premier Sherif Ismail noemt het een "signaal”.