Katwijkse garage Beste Gebouw van 2016

De garage is zowel voor het oog als functioneel onderdeel van de duinen. “Een nieuwe Nederlandse traditie”, aldus de jury.

De garage in Katwijk. Foto BNA

De ondergrondse parkeergarage in Katwijk is uitgeroepen tot het BNA Beste Gebouw van het Jaar. De garage, met plek voor 663 auto’s, won zowel de jury- als de publieksprijs. BNA, de branchevereniging van architectenbureaus, noemt het een “totaalontwerp” en zegt dat het past in de “nieuwe Nederlandse traditie om te ‘bouwen met natuur’ als antwoord op de stijgende zeespiegel en een kwaliteitsrijke kust.”

De garage werd niet alleen ontworpen als parkeerplek, maar ook als onderdeel van de kustverdediging. Het gebouw ziet er van buiten grotendeels uit als een duin, dankzij het kunstmatige duinlandschap op het dak. De jury vindt de combinatie van vorm en functie zeer geslaagd, en prijst de manier waarop de ontwerpers uiteindelijk tot een gebouw zijn gekomen:

Je kunt je afvragen: is het wel een gebouw? En wie is dan de architect? Maar in die twee vragen schuilt precies het grensverleggende. Dit bouwwerk is de uitkomst van een alliantie van architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten en waterbouwkundig ingenieurs, die beseften dat je samen meer dan de som der delen kunt bereiken.

De garage in Katwijk werd ontworpen door Royal HaskoningDHV Architecture. Andere kanshebbers voor de titel waren onder meer Klein Wetsinge in Winsum en De Hallen in Amsterdam. Vorig jaar ging de prijs naar station Rotterdam Centraal.

    • Bastiaan Nagtegaal