Grapjes en complimentjes: de beleggers zijn blij met de beursgang

Voor het eerst in jaren hield ABN Amro weer een echte aandeelhoudervergadering. Met beleggers, en niet alleen met de staat. En met typische Zalm-humor.

ABN Amro-topman Gerrit Zalm en financieel directeur Kees van Dijkhuizen bij de presentatie van de jaarcijfers onlangs. Zalm zei woensdag dat ABN „een heel andere bank is dan u uit het verleden kent”. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Het verschil met negen jaar geleden kan bijna niet groter. Woensdag hield ABN Amro voor het eerst sinds 2007 weer een ‘echte’ aandeelhoudersvergadering. Een half jaar na die laatste bijeenkomst werd de bank immers overgenomen door drie buitenlandse banken. Om nog weer iets later te worden genationaliseerd door de staat. Sindsdien waren vergaderingen een onderonsje tussen staat en bank. Want de staat was enig aandeelhouder en vergaderingen waren niet openbaar.

In 2007 was het een tumultueuze en emotionele bijeenkomst. Er was een brief van een boze aandeelhouder, TCI, die wilde dat de bank zichzelf opsplitste en in delen verkocht.

Ook andere beleggers waren boos. De beleggersclub VEB kondigde een rechtszaak aan tegen ABN Amro.

De vergadering van woensdag was juist een opgewekte dag. Een ingetogen, dat wel, verwelkoming van ABN Amro’s terugkeer op de beurs. Er waren kritische vragen, zeker. Maar ook grapjes. En complimenten. Complimenten voor de „succesvolle beursgang”, van stichting NLFI, die namens de staat als aandeelhouder optreedt. En complimenten van grote beleggers zoals pensioenfonds PGGM, voor de „lijvige rapportages” van de bank.

ABN Amro is nog niet volledig los van de staat. Bij de beursgang deed de overheid slechts een kwart van de aandelen van de hand. Maar het tweede pakket wordt naar verwachting binnenkort verkocht. Intern worden al voorbereidingen getroffen.

Minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) zei deze week tegen RTLZ dat hij dit liefst nog voor het Brexit-referendum op 23 juni doet. Daarna kan er weleens onrust ontstaan op de beurzen. Dat is slecht voor de prijs.

Maar dan wordt het wel dringen. Want de staat wil rond diezelfde tijd ook een andere staatsinstelling privatiseren, verzekeraar ASR. De staat kan de markt niet overspoelen, want ook dat kan slecht zijn voor de opbrengst.

De koers van ABN Amro doet ondertussen nauwelijks gekke dingen, zowel in negatieve als in positieve zin. Eigenlijk gedraagt het aandeel zich net zoals topman Gerrit Zalm zijn bank graag presenteert: een beetje saai wellicht, maar wel lekker stabiel. Een aandeel kost nu 17,32 euro, veertig cent onder de uitgifteprijs.

Dat is ook precies de bedoeling van Zalm. Het aandeel werd aan beleggers aangeprezen als een dividendaandeel. Geen groeiaandeel. En dat dividend keer ABN Amro royaal uit. Voor 2017 is de bedoeling dat de helft van de winst wordt uitgekeerd.

Zalm benadrukte woensdag dat ABN Amro „een heel andere bank is dan u uit het verleden kent”. ABN Amro is een bank die zich tegenwoordig voornamelijk focust op Nederland en internationaal slechts zeer selectief wil groeien. Met name dat laatste staat in schril contrast met vroeger: toen was ABN Amro een bank die vrijwel overal ter wereld zat.

Een vraag van VEB-directeur Paul Koster of ABN Amro niet onvermijdelijk ook weer meer in het buitenland moet gaan doen („een sprong voorwaarts”), omdat er in Nederland niks meer te groeien valt, wuifde Zalm met typische Zalmhumor weg. „Met grote sprongen voorwaarts moet je enorm uitkijken. Mao Zedong heeft zoiets ook eens geprobeerd. Meestal pakt het niet zoals je verwacht.”

Sommige dingen veranderen niet

Sommige dingen zijn onveranderd. Ook nu hadden veel beleggers vragen over de relatief hoge kosten bij ABN Amro. Die kritiek is bijna zo oud is als de bank zelf. Zalm erkende dat probleem. Daarom wordt er fors geïnvesteerd in IT. Automatisering moet tot besparingen leiden. Maar Zalm zei dat de „kost hier voor de baat uitgaat”. Het duurt volgens hem nog tot 2017 voor de besparingen echt te zien zijn.

Beleggers hadden ook vragen over de extreem lage rente, zo is gezet door de Europese Centrale Bank (ECB) in een poging de zwakke Europese economie te stimuleren. Toezichthouder DNB waarschuwde onlangs dat die lage rente op termijn een gevaar kan vormen voor banken en de stabiliteit van het financiële stelsel als geheel.

Als de rente weer gaat stijgen, kunnen huiseigenaren bijvoorbeeld in aflossingsproblemen raken. En dat kan de banken weer opzadelen met fikse verliezen.

Zalm zei ook niet blij te zijn met de lage rente. Maar ABN Amro kan er „niks” aan doen. Hij hoopt dat de ECB de rente niet nog verder verlaagt, zij het om een andere reden. Spaarders zullen dan hun geld misschien bij de bank weghalen en het thuis stallen. Met alle veiligheidsrisico’s van dien. „Dan krijgen we echt problemen.”

Een andere zorg: of de financiële buffers wel sterk genoeg zijn voor nieuwe regelgeving die eraan komt. Voor hypotheken moeten banken binnenkort waarschijnlijk fors meer kapitaal aanhouden dan nu. Dat raakt met name Nederlandse banken, omdat die zwaar in hypotheken zitten.

Maar volgens Zalm zit ABN Amro om die reden ruim in zijn jas: haar buffers zijn hoger dan de eigen doelstellingen. Volgens hem komt het dividend dan ook niet in gevaar. Toestemming van DNB voor de volgende uitkering is er nog niet, maar tot nu heeft het die altijd gekregen, zei Zalm. En als de nieuwe regelgeving meevalt en ABN Amro zit straks nog steeds te ruim in zijn jas, zal de bank het ‘overtollige’ kapitaal terugbetalen aan beleggers.

    • Chris Hensen