Giechelen om Dokter Corrie in de Tweede Kamer

De Vlaamse seksuologe Goedele Liekens gaf donderdag ‘seksles’ in de Tweede Kamer. De christelijke partijen kwamen niet.

Goedele Liekens maakt voor het begin van de les kennis met de aanwezige scholieren. Foto ANP / Bart Maat

Kunnen vrouwen zwanger worden als ze ongesteld zijn? Tweede Kamerleden Paul van Meenen (D66) en Harm Beertema (PVV) denken van niet. Fout. De kans is klein, maar het is zeker mogelijk, zegt de Vlaamse seksuologe Goedele Liekens tijdens de seksquiz. Zij is deze donderdag op uitnodiging van kenniscentrum Rutgers in de Tweede Kamer voor een les seksuele opvoeding.

Acht scholieren van tussen de veertien en achttien jaar zijn er om te vertellen over de ervaringen op hun school. Doel van de bijeenkomst: Tweede Kamerleden ervan bewust maken hoe belangrijk het is dat jongeren duidelijk maken wat ze wel en niet willen in seks en relaties. En hoe je dat in het onderwijs goed kan begeleiden.

‘Jammer van de vooroordelen’

Tegenover de scholieren in de debatzaal, waar de televisieploegen haast over elkaar struikelen, zitten zeven Kamerleden van SP, PvdA, D66, PVV en VVD. De Kamerleden van de christelijke partijen zijn er niet. SGP’er Roelof Bisschop vreesde, onder meer door een aangekondigd filmpje van het tv-programma De Dokter Corrie Show, voor een “feestje” over seks waar hij zich niet prettig bij voelt. Liekens zegt na afloop dat ze dat jammer vindt. “Sommige Kamerleden hadden blijkbaar bij voorbaat vooroordelen over onze les. Je kunt proberen een dekentje over het onderwerp seks te leggen, maar jongeren zullen hoe dan ook experimenteren. Dan kun je er beter met ze over praten.”

In het speciale introductiefilmpje van de les legt Dokter Corrie direct de link met de Tweede Kamer. Daar is een voorzitter die de regels kent en vertelt wat wel en niet mag. “Zo’n voorzitter ben ik in m’n bed nog niet tegengekomen”, zegt Corrie. De scholieren moeten giechelen. Dokter Corrie vinden ze een goede en leuke vorm van voorlichting, zeggen ze de Kamerleden. Yorin kijkt zelfs met zijn ouders naar het tv-programma. “Zo kan ik makkelijker met hen over de emotionele kant van seksualiteit praten. Zij kunnen er ook best nog wat van leren denk ik.”

Goedele Liekens-show

Het eerste deel van de les voelt als de Goedele Liekens-show. Ze is veel aan het woord en moet merkbaar wennen aan de setting: ze zoekt de camera’s, terwijl ze er voor de Tweede Kamerleden is. Seksuele voorlichting is veel meer dan informatie geven over anticonceptie en seksueel overdraagbare aandoeningen, is haar boodschap. De voorlichting van nu is te weinig gericht op de plezierige kanten van seks, weerbaarheid en zeggen wat je wel en niet wil. Juist dat is belangrijk voor een prettige omgang van jongeren met seks, zegt Liekens. “Als we ons Bruto Nationaal Geluk willen vergroten, is een goede seksuele opvoeding heel belangrijk.”

De Tweede Kamerleden willen vooral weten wat de scholieren te vertellen hebben. Wat zijn in de praktijk problemen met seksualiteit op school? Hoe krijgen ze nu op hun school voorlichting en hebben ze daar wat aan? En hoe vinden ze dat docenten met het onderwerp omgaan?

Extra scholing voor docenten

Tosca vertelt dat haar beste vriend op school homo is en dat er negatief op hem gereageerd wordt. Homoseksualiteit moet meer aandacht krijgen, vindt ze. Alle scholieren vinden dat seksuele voorlichting meer aandacht mag krijgen, ook bij andere vakken dan biologie. Docenten die goed liggen in de klas zouden extra scholing over het onderwerp moeten krijgen zodat ze als vertrouwenspersoon kunnen fungeren. De Inspectie voor het Onderwijs onderzoekt op dit moment hoe scholen precies met seksuele voorlichting omgaan. Het rapport daarover komt voor de zomer.

Lisa uit Alphen aan den Rijn vond de les van Goedele en het gesprek met de Kamerleden “echt geweldig”. “Het was heel anders dan ik had verwacht, er werd heel open over gesproken.” PvdA-Kamerlid Marith Volp vond het ontwapenend hoe eerlijk de scholieren waren. Wat doet ze ermee? “Ik ga voortaan ook met mijn veertienjarige zoon naar Dokter Corrie kijken.”