FC Twente vecht degradatie aan, ‘anders is club failliet’

KNVB-sanctie Club legt zich niet neer bij sanctie licentiecommissie, die ‘doodsteek’ zou zijn.

FC Twente gaat in beroep tegen het voornemen van de licentiecommissie van de KNVB om de club te laten degraderen naar de Jupiler League. Vincent Jannink/ANP

FC Twente gaat in beroep tegen de voorgenomen sanctie van de licentiecommissie van de KNVB om de club te laten degraderen naar de eerste divisie. „Naar ons rechtsgevoel wordt een grens overschreden. Onze club wordt feitelijk alsnog de doodsteek toegebracht”, aldus clubbestuurder Jan Schutrups in een persverklaring donderdagavond.

Evengoed disproportioneel

De licentiecommissie wil FC Twente wegens wanbeleid de licentie voor profvoetbal ontnemen en er een voor de eerste divisie voor in de plaats geven. „De licentiecommissie geeft aan te hebben gezocht naar een proportionele sanctie, maar de gekozen variant leidt binnen afzienbare tijd tot het faillissement van de club en zou evengoed disproportioneel zijn”, stelt Schutrups.

FC Twente heeft zowel formele als inhoudelijke bezwaren tegen de sanctie. „Met deze variant hebben wij op geen enkele wijze rekening kunnen houden, omdat het licentiereglement hier niet in voorziet”, stelt interim-directeur Onno Jacobs van FC Twente. Daarnaast laakt hij het gewicht dat de licentiecommissie hangt aan de misleiding door oud-bestuursleden in december 2015. „Alle betrokken ex-bestuurders hebben inmiddels het veld moeten ruimen”, aldus Jacobs. „Desondanks wordt FC Twente alsnog geconfronteerd met een nieuwe, verstrekkende sanctie.”

Clubs Jupiler League zijn tegen

De weerstand tegen de sanctie is eveneens unaniem bij de eerstedivisieclubs, die niet willen dat FC Twente komend seizoen in hun Jupiler League uitkomt. Dat lieten de clubs donderdag weten in een gezamenlijk statement.

„Als FC Twente op sportieve gronden was gedegradeerd dan was de club met open armen ontvangen”, zegt directeur Marc Boele van de Coöperatie Eerste Divisie daarin. „Nu wordt de club bij ons geplaatst en dat hield niemand voor mogelijk.” FC Twente zou veruit de grootste club in de eerste divisie worden.

De eerstedivisieclubs gaan „collectief” opheldering vragen tijdens de Algemene Vergadering Betaald Voetbal komende dinsdag. Er is overeengekomen dat de clubs een regelwijziging niet zullen steunen. Onderdeel van die wijziging is invoering van degradatie als strafmaatregel. „Zie het als een statement tegen deze gang van zaken”, aldus Boele. De eerstedivisieclubs hebben niet genoeg stemmen om de regelwijziging te dwarsbomen. Bij eredivisieclubs is weinig ongenoegen.

Op dit moment lijkt de uitkomst van een beroepszaak tegen de uitspraak van de licentiecommissie uit te draaien op één van de twee uitersten: hetzij een boete van 45.250 euro, hetzij alsnog ontneming van de proflicentie.