FC Twente in beroep tegen degradatie

Woensdag liet de KNVB weten FC Twente terug te willen zetten naar de Jupiler League.

Stadion De Grolsch Veste van FC Twente. Foto: Vincent Jannink / ANP

FC Twente gaat het besluit van de licentiecommissie van voetbalbond KNVB om de club uit Enschede te degraderen, aanvechten. Dat heeft de club donderdag in een persbericht kenbaar gemaakt.

FC Twente zegt na het lezen van het besluit van de licentiecommissie “aanleiding te vinden” om het voorgenomen besluit aan te vechten. Interim-directeur Onno Jacobs zegt “verbijsterd” te zijn over het voornemen de club terug te zetten naar de Jupiler League:

“Bovendien stelt de licentiecommissie zelf in haar motivering vast dat FC Twente inmiddels heeft voldaan aan alle voorwaarden die de commissie eerder heeft gesteld ter voorkoming van ‘definitieve intrekking van de licentie van FC Twente’.”

Jacobs doelt hiermee onder meer op het vertrek van alle betrokken ex-bestuurders.

Bijzonder besluit KNVB

Normaal gesproken heeft de KNVB twee mogelijkheden in het geval van het type overtreding waaraan FC Twente zich schuldig heeft gemaakt: óf 45.250 euro boete, óf intrekking van de licentie. Dat FC Twente nu ‘wegkomt’ met een degradatie komt volgens de KNVB omdat het intrekken van de licentie in het geval van de club uit Enschede “disproportioneel” zou zijn “gezien het goede werk in het afgelopen half jaar” bij de club. Een boete zou volgens de KNVB weer een te lichte straf zijn.

Ook volgens bestuurder Jan Schutrups is de huidige ‘oplossing’ van de KNVB niet de juiste:

“De financiële gevolgen van deze nieuwe sanctie, namelijk rechtstreekse degradatie naar de Jupiler League via een nieuw te verstrekken licentie, kan FC Twente simpelweg niet dragen. Een belangrijk deel van de korte- en langetermijnafspraken voor de financiële toekomst van de club zijn gemaakt onder het voorbehoud dat de huidige licentie (voor de Eredivisie) behouden blijft.”

FC Twente laat weten het beroep vrijdagmiddag in een persconferentie nader toe te zullen lichten.

FC Twente niet gewenst door teams Jupiler League

Eerder op de dag lieten eerstedivisieclubs weten niet te willen dat FC Twente komend seizoen in de Jupiler League uitkomt. De club zou gezien de omvang en slagkracht geen eerlijke concurrent zijn in de strijd om (directe) promotie naar de eredivisie.

    • Etienne Verschuren