EU-buitenlandchef: sancties Rusland in juli verlengd

De uitspraken van Federica Mogherini lijken voorbarig, aangezien enkele EU-landen de sancties willen stoppen.

EU-buitenlandchef Federica Mogherini. Foto: John Thys / AFP

Als het aan Federica Mogherini ligt, worden de sancties van de Europese Unie tegen Rusland in juli verlengd. Dat heeft de Italiaanse EU-buitenlandcoördinator donderdag laten weten in een interview met de Duitse krant Die Welt. De uitspraken zijn opvallend, daar enkele EU-landen eerder lieten weten de sancties op te willen heffen.

In het interview antwoordt Mogherini het volgende op vraag of de in juli aflopende sancties zullen worden verlengd:

“Ik verwacht het. De EU-leiders hebben de opheffing van de sancties gekoppeld aan een volledige uitvoering van de Minsk-akkoorden. Dit is niet bereikt.”

In de Minsk-akkoorden werd door de leiders van Duitsland, Frankrijk, Rusland en Oekraïne een staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne afgesproken.

Verdeeldheid EU-landen

Het wel of niet handhaven van de sancties tegen Rusland leidt tot verdeeldheid onder EU-landen. Zo stemde het lagerhuis van het Franse parlement eind vorige maand in een niet-bindende stemming in met opheffen van de sancties. Volgens parlementslid Thierry Mariani schaden de sancties niet alleen Rusland, maar ook Frankrijk zelf.

Volgens NRC-correspondent in Brussel, Stéphane Alonso, is de kwestie, anders dan de uitspraken van Mogherini doen vermoeden, zeker nog geen gelopen koers:

“Rusland zorgt altijd voor verdeling, omdat veel EU-landen andere economische belangen hebben met het land. Tot nu toe is de eenheid bewaard gebleven, maar dat wordt wel steeds moeilijker.”

Voor het verlengen van de sancties is unanimiteit onder de 28 EU-lidstaten noodzakelijk.

Sancties

De EU legde Rusland in juli 2014 sancties op, nadat de Oekraïense Krim in maart werd ingenomen door Rusland. Daardoor werd het moeilijker te investeren in bepaalde economische sectoren en infrastructuur.

Later dat jaar trof de EU opnieuw economische sancties voor de betrokkenheid van Rusland bij het conflict in Oost-Oekraïne. Doelwit van de sancties waren onder meer Russische staatsbanken en olie- en defensiebedrijven. Daarbij werd een zwarte lijst opgesteld van Russische personen en werden tegoeden bevroren.