Erdogan-vertrouweling Yildirim nieuwe premier Turkije

Hij is daarmee de opvolger van Ahmet Davutoglu, die eerder deze maand aankondigde op te stappen.

Binali Yildirim, vorige week op een persconferentie in Ankara. Foto AP

Binali Yildirim is de nieuwe premier van Turkije. De huidige minister van transport, communicatie en maritieme zaken is als enige naar voren geschoven om de nieuwe leider van de AK-partij te worden. Daarmee wordt hij ook de nieuwe premier van Turkije, als op het partijcongres van aanstaande zondag zijn kandidatuur wordt bevestigd.

Dat meldt persbureau Reuters donderdagochtend. Yildirim is daarmee de opvolger van Ahmet Davutoglu, die eerder deze maand aankondigde op te stappen. Davutoglu had een aantal openbare aanvaringen gehad met president Tayyip Erdogan en voer openlijk een liberalere koers dan de president. De vluchtelingendeal van de EU met Turkije zou voornamelijk in samenwerking met Davutoglu tot stand zijn gekomen.

Trouwe bondgenoot

Yildirim is al twintig jaar een trouwe bondgenoot van Erdogan, en is een van de medeoprichters van de AK-partij. Hij is inmiddels bezig aan zijn vierde termijn als minister. Aanhangers van de AK-partij roemen Yildirim om zijn rol in de ontwikkeling van Erdogans grote infrastructuurprojecten, die een speerpunt vormen van het beleid van de president. Zo zijn er hogesnelheidslijnen aangelegd sinds Erdogan het land regeert en zijn de Turkse wegen een stuk verbeterd.

“Yildirim is een trouwe pilaar binnen de partij”, zegt NRC-correspondent Marloes de Koning.

“Hij is niet iemand van grote, polariserende uitspraken. Hij geldt als een doener, als iemand die bouwt. En dat doet hij naar grote tevredenheid van Erdogan, blijkbaar. Anders was hij nooit tot partijleider verkozen.”

Tegen persbureau Reuters heeft Yildirim gezworen te streven naar een harmonieuze samenwerking met de president. Als nieuwe partijleider zei hij zich te gaan richten op de “terroristische dreiging” die het land teistert. Hij zegt verkozen te zijn na uitvoerig overleg tussen achthonderd kernleden van de AK-partij.