Eindelijk heeft de top van ABN Amro weer blije beleggers tegenover zich

Voor het eerst in negen jaar hield ABN Amro weer een echte aandeelhoudervergadering. Met beleggers, en niet alleen met de staat.

Het verschil met negen jaar geleden kan bijna niet groter. Woensdag hield ABN Amro een ‘echte’ aandeelhoudersvergadering, voor het eerst sinds 2007 – een half jaar na die laatste bijeenkomst werd de bank overgenomen door drie buitenlandse banken. Om daarna te worden genationaliseerd. Sindsdien waren vergaderingen een onderonsje tussen bank en staat, de enige aandeelhouder. Vergaderingen waren niet openbaar.

In 2007 was het een tumultueuze en emotionele bijeenkomst. Er was een brief van een boze aandeelhouder, TCI, die wilde dat de bank zichzelf opsplitste en in delen verkocht. Ook andere beleggers waren boos. Beleggersclub VEB kondigde een rechtszaak aan.

De vergadering van woensdag was juist een opgewekte. Een verwelkoming, zij het ingetogen, van ABN Amro’s terugkeer op de beurs. Er waren kritische vragen. Maar ook grapjes. En complimenten, voor de „succesvolle beursgang”, van stichting NLFI, die namens de staat als aandeelhouder optreedt. En voor grote beleggers als pensioenfonds PGGM, voor de „lijvige rapportages”.

ABN Amro is nog niet volledig los van de staat. Bij de beursgang deed de overheid slechts een kwart van de aandelen van de hand. Maar het tweede pakket wordt naar verwachting binnenkort verkocht. Intern worden al voorbereidingen getroffen.

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) zei deze week tegen RTLZ dat hij dit liefst nog voor het Brexit-referendum op 23 juni doet. Daarna kan er weleens onrust ontstaan op de beurzen. Dat is slecht voor de prijs.

Dan wordt het wel dringen. Want de staat wil rond diezelfde tijd een andere staatsinstelling privatiseren, verzekeraar ASR. De staat kan de markt niet overspoelen, want ook dat kan slecht zijn voor de opbrengst.

De koers van ABN Amro doet ondertussen nauwelijks gekke dingen, zowel in negatieve als in positieve zin. Eigenlijk gedraagt het aandeel zich net zoals topman Gerrit Zalm de bank graag presenteert: een beetje saai, maar wel lekker stabiel. Een aandeel kost nu 17,32 euro, 40 cent onder de uitgifteprijs.

Dat is ook precies de bedoeling van Zalm. Het aandeel werd aangeprezen als een dividendaandeel, geen groeiaandeel. En dat dividend keert ABN Amro royaal uit. De bedoeling is dat in 2017 de helft van de winst wordt uitgekeerd.

Zalm benadrukte woensdag dat ABN Amro „een heel andere bank is dan u uit het verleden kent”. Zij richt zich voornamelijk op Nederland en wil internationaal slechts zeer selectief groeien. Met name dat laatste is een groot contrast met vroeger: toen zat ABN Amro vrijwel overal ter wereld.

Een vraag van VEB-directeur Paul Koster of ABN Amro niet onvermijdelijk ook weer meer in het buitenland moet doen („een sprong voorwaarts”) omdat er in Nederland niks meer te groeien valt, wuifde Zalm met een grapje weg: „Met grote sprongen voorwaarts moet je enorm uitkijken. Mao Zedong heeft zoiets ook eens geprobeerd. Meestal pakt het niet zoals je verwacht.”

Veel beleggers hadden vragen over de relatief hoge kosten. Die kritiek is bijna zo oud is als de bank zelf. Zalm erkende dat probleem. Daarom wordt er fors geïnvesteerd in IT; dat moet tot besparingen leiden. Maar Zalm zei dat de „kost hier voor de baat uitgaat”. Het duurt volgens hem tot 2017 voor de besparingen echt te zien zijn.

Beleggers hadden ook vragen over de extreem lage rente waarmee de Europese Centrale Bank (ECB) de zwakke Europese economie probeert te stimuleren. Toezichthouder DNB waarschuwde onlangs dat die lage rente op termijn een gevaar kan vormen voor banken en de stabiliteit van het financiële stelsel als geheel. Als de rente weer gaat stijgen, kunnen huiseigenaren bijvoorbeeld aflossingsproblemen krijgen. En dat kan de banken opzadelen met fikse verliezen.

Zalm zei niet blij te zijn met de lage rente. Maar ABN Amro kan er „niks” aan doen. Hij hoopt dat de ECB de rente niet nog verder verlaagt, zij het om een andere reden. Spaarders zullen dan hun geld misschien bij de bank weghalen en het thuis bewaren. Met alle veiligheidsrisico’s van dien. „Dan krijgen we echt problemen.”

Een andere zorg is of de buffers sterk genoeg zijn voor nieuwe regelgeving. Voor hypotheken moeten banken binnenkort waarschijnlijk fors meer kapitaal aanhouden. Dat raakt vooral Nederlandse banken, omdat die zwaar in hypotheken zitten. Maar volgens Zalm zijn de buffers van de bank om die reden hoger dan de eigen doelstellingen. Volgens hem komt het dividend dan ook niet in gevaar. Toestemming van DNB voor de volgende uitkering is er nog niet, maar tot nu heeft het die altijd gekregen, zei Zalm.