Egypte is beducht voor effect op toerisme

Economische Gevolgen Egypte sluit een mogelijke terreuraanslag altijd zo lang mogelijk uit. Het toerisme is al geteisterd door recente rampen en blunders.

Foto ANP / Remko de Waal

De Egyptische minister van Burgerluchtvaart was vastbesloten om niet te gaan speculeren over het lot van EgyptAir-vlucht 804. „Zolang er geen brokstukken zijn gevonden hebben wij het over een vermist vliegtuig”, zei Sherif Fathy donderdagmiddag op een persconferentie in Kairo. En: „Op dit ogenblik valt geen enkele theorie uit te sluiten.”

Maar geconfronteerd met een spervuur aan vragen van journalisten, kwam het hoge woord er toch uit: „Als je de situatie analyseert, is een terreuraanslag waarschijnlijker dan een technisch defect.” Het werd het citaat dat de wereld rondging.

Voor alle informatie over de werkelijke toedracht van de crash van vlucht MS804 bij het Griekse eiland Karpathos is het nog veel te vroeg. Maar behalve naar de oorzaak is de wereld ook benieuwd naar de manier waarop de Egyptische autoriteiten met deze zoveelste crisis omgaan. In het verleden stond Egypte immers geregeld in zijn hemd met tegenstrijdige, foutieve of ongeloofwaardige verklaringen.

Valse bomgordel

Toen in maart een verwarde man een EgyptAir-vlucht dwong te landen op Cyprus, met wat later een valse bomgordel bleek te zijn, identificeerden de Egyptische autoriteiten een onschuldige passagier als de dader.

Na de crash van de Russische Metrojet op 31 oktober, kort na het opstijgen van Sharm-el-Sheikh (224 doden), bleef Egypte bij hoog en bij laag volhouden dat het om een technisch defect ging. Een terreuraanslag zou immers verregaande gevolgen hebben voor het toerisme. Pas in februari gaf president Sisi toe dat er wellicht sprake was van een terreurdaad.

Na het ongeluk met EgyptAir-vlucht 990 voor de kust van Massachusetts in 1999 (217 doden) kwam de Amerikaanse NTSB tot de conclusie dat de kapitein het vliegtuig opzettelijk had doen neerstorten. Egypte beval een eigen onderzoek dat de schuld legde bij een technisch defect.

Crash vlucht MS804 kon voor Egypte niet op een slechter moment komen

De crash van vlucht MS804 donderdag kon voor Egypte niet op een slechter moment komen. Het toerisme is nog lang niet hersteld van de aanslag boven Sharm-el-Sheikh in oktober.

De mogelijkheid dat dat toestel werd neergehaald door een geïmproviseerde bom, aan boord gesmokkeld door personeel van de bagagedienst, leidde tot de evacuatie van buitenlandse toeristen en het stopzetten van de meeste chartervluchten.

Egypte heeft sindsdien veel geïnvesteerd in het verbeteren van de beveiliging van de luchthaven van Sharm-el-Sheikh. Deze maand heeft Duitsland toestemming gegeven voor het hervatten van de chartervluchten. Maar veel andere landen mijden de luchthaven nog steeds.

Per ongeluk doodgeschoten

Ook de dood van acht Mexicaanse toeristen in september 2015 deed de reputatie van Egypte als vakantieland geen goed. Ze werden per ongeluk doodgeschoten door een Egyptische gevechtshelikopter die hen voor terroristen hield. Het onderzoek van het ministerie van Toerisme legde de schuld bij het reisagentschap. Wel gaat Egypte de families van de slachtoffers compenseren.

En dan is er nog de zaak rond de jonge Italiaanse onderzoeker Giulio Regeni, die in januari in Egypte werd vermoord. Volgens de Egyptische autoriteiten is Regeni door criminelen om het leven gebracht, maar Italië gelooft daar niets van. Alles wijst erop dat hij is gemarteld en vermoord door de Egyptische politie. Sindsdien zijn Italiaanse boekingen voor 2016 met 90 procent gedaald.

In het eerste kwartaal van dit jaar waren de inkomsten uit het toerisme door al deze factoren al met 66 procent gedaald ten opzichte van 2015, toen de sector nog 5,4 miljard euro opleverde. In 2010, het laatste jaar voor de Arabische opstanden, bracht het toerisme in Egypte jaarlijks nog 11 miljard euro op.

Egyptair had enkele dagen geleden nog kortingen tot 50 procent aangekondigd op alle vluchten naar Egypte tot 31 augustus in een poging om het toerisme aan te zwengelen. Een eerdere campagne om Egypte te promoten mislukte toen activisten de hashtag #thisisegypt op Twitter kaapten met foto’s van schendingen van de mensenrechten in Egypte.