Eerstedivisieclubs: geen FC Twente in Jupiler League

In een gezamenlijk statement zeggen de clubs “verbijsterd” te zijn over het besluit van de KNVB.

Directeur Onno Jacobs van FC Twente woensdag tijdens een persconferentie in stadion De Grolsch Veste. Foto: Vincent Jannink / ANP

Eerstedivisieclubs uit het Nederlandse betaald voetbal willen niet dat FC Twente komend seizoen in de Jupiler League uitkomt. Dat hebben de clubs donderdag laten weten in een gezamenlijk statement.

Directeur Marc Boele van de Coöperatie Eerste Divisie zegt dat er “met verbijstering” is gereageerd op de dreigende terugzetting van FC Twente naar de Jupiler League. Dat zei hij na de vergadering van de clubs uit de eerste divisie, de Jupiler League:

“Als FC Twente op sportieve gronden was gedegradeerd dan was de club met open armen ontvangen om in de Jupiler League opnieuw de weg naar de eredivisie in te slaan. Nu wordt de club bij ons geplaatst, dat was tot gistermiddag ondenkbaar.”

De clubs uit de Jupiler League willen FC Twente er niet bij omdat de club gezien de omvang en slagkracht geen eerlijke concurrent is in de strijd om (directe) promotie naar de eredivisie.

Besluit KNVB

De licentiecommissie van de KNVB heeft woensdag naar buiten gebracht dat ze FC Twente wegens wanbeleid de licentie voor profvoetbal wil ontnemen en er een voor de eerste divisie terug wil geven. De Centrale Spelersraad (CSR) moet zich hierover nog uitspreken in een niet-bindend advies, waarna de club in beroep kan gaan. Verschillende juristen hebben vraagtekens gesteld bij wijze waarop de licentiecommissie de regels interpreteert. Het huidige licentiereglement voorziet niet of niet voldoende in de straf zoals de commissie die wil uitvaardigen.

De clubs uit de Jupiler League gaan “collectief” opheldering vragen tijdens de Algemene Vergadering Betaald Voetbal (AVBV) volgende week dinsdag. Er is overeengekomen dat de clubs uit de Jupiler League een voorgenomen regelwijzing tegenhouden. Onderdeel van die wijziging is dat degradatie een reguliere straf wordt in het licentiereglement, zoals momenteel nog niet het geval is. Dit heeft “indirect” met FC Twente te maken. “Het is een statement dat wij ons bij de huidige gang van zaken niet neerleggen.”

Wellicht degradatie volgens reglementen

Boele wil niet bevestigen of er met de poging tot het torpederen van de regelwijziging getracht wordt de gang van FC Twente naar de eerste divisie tegen te houden. Als de regelwijziging doorgevoerd wordt en FC Twente beroep aantekent tegen de degradatie, zou een uitkomst kunnen zijn dat volgens de nieuwe reglementen de club alsnog – maar dan volgens de reglementen – degradeert.

Op dit moment lijkt de uitkomst van een eventuele beroepszaak tegen de uitspraak van de licentiecommissie uit te zullen draaien op één van de twee uitersten. Hetzij een boete van 45.250 euro, hetzij ontneming van de proflicentie. FC Twente beraadt zich momenteel op de mogelijkheden voor een beroepsprocedure.

De clubs uit de Jupiler League hebben niet genoeg stemmen om de regelwijziging volgende week op de AVBV eigenstandig te dwarsbomen. Of er steun is bij de leden van de eredivisie, is onbekend. Ook spelersvakbond VVCS heeft stemrecht.