Een vloeiende groove als rode draad

Kaytranada’s remix van Janet Jacksons If torpedeerde hem tot superster eind 2012. Hij mocht mee op tournee met Disclosure, Ryan, Hemsworth en Madonnna. Twee jaar touren eiste zijn tol: zijn debuutalbum liet op zich wachten. Vrijdag verscheen 99.9 % wel. Het album vol trap, hip hop, r&b en invloeden uit Haïti is smooth, met gastbijdragen van supertalent Anderson .Paak, Craig David en Syd. Aan nummers als One Too Many (over teveel drinken) en Glowed Up (over blowen) kleeft een zekere lichtvoetigheid. Het is glad, maar niet makkelijk, door originele plotwendingen. Kaytranada varieert van Dilla-achtige samples tot het hardere trapwerk. Neem Drive Me Crazy dat plots verschuift van klapperende trapbassen naar een mellow tropisch outro met strijkers. Kaytranada weeft moeiteloos een lappendeken van stijlen met een vloeiende groove als rode draad.

    • Rolinde Hoorntje