‘Duitse economie draaide volledig op groene stroom’

Dat meldde De Financiële Telegraaf deze week op zijn website.

Foto Thinkstock

De aanleiding

Afgelopen zondag bleken de windturbines en zonnepanelen in Duitsland voor het eerst voldoende energie te hebben opgewekt voor wat er op dat moment gevraagd werd, zo meldde De Telegraaf. Een klein kwartier was er zelfs sprake van een overschot. Op de site meldde de nieuwsorganisatie: „De Duitse economie draait volledig op groene stroom.”

Waar is het op gebaseerd?

De Telegraaf trekt die conclusie op basis van data van Agora Energiewende, een denktank en lobbyclub die duurzame energie propageert.

Agora is een gerenommeerd Duits instituut dat vraag en aanbod van energie nauwkeurig en continu bijhoudt. Dat geldt ook voor de bronnen van energie: hoeveel afkomstig is van bruinkool, kolen- en gascentrales, kerncentrales, water, wind, biomassa en zon.

En, klopt het?

De productie en consumptie van energie volgen een golfbeweging: als het licht wordt leveren zonnepanelen pas energie. En dat doen ze het meest midden op de dag. Ook de consumptie gaat in golfbewegingen met de piek midden op de dag en het dal rond 3 uur ’s nachts.

Inderdaad bleek uit de continu afleesbare data van Agora dat er op Pinksterzondag een moment was dat er meer productie was dan consumptie. De lijngrafiek van consumptie dook door die van de productie van duurzame energie. Ergo, de economie draaide op dat moment volledig op groene stroom. Enthousiaste grafiekspotters toonden zich op Twitter lyrisch over dit historische moment.

Duitsland loopt voorop met duurzame energie. Na de ramp in het Japanse Fukushima braken de Duisers rücksichtslos met atoomstroom. Er worden sinds 2011 geen kerncentrales meer gebouwd, de oudste zijn toen gesloten en de andere centrales worden stap voor stap gesloten.

De Duitsers werken serieus aan hun Energiewende waarbij kernenergie in rap tempo vervangen wordt door alternatieven. Inmiddels is gemiddeld zo’n 15 procent van de Duitse energie duurzaam tegen 6 procent in Nederland.

Vandaar ook het enthousiasme over de trendbreuk waarbij er even 100 procent duurzaam wordt gedraaid. Maar Agora Energiewende bedierf toch nog het feestje. Ja, de energieproductie en -consumptie is weliswaar real-time afleesbaar, maar een dag later zijn de cijfers nauwkeuriger, laat het Duitse instituut weten. De cijfers over actuele consumptie zijn voor een deel geschat. Ze worden een dag later verfijnd aan de hand van import- en exportcijfers. In die cijfers zit ook de productie van conventionele energiebronnen die minder makkelijk actueel afleesbaar is dan groene stroom.

Zondagmiddag was inderdaad veel van de verbruikte energie duurzaam. Het bedroeg echter niet 100 procent, maar hooguit 82 procent. Het instituut kondigt aan dat het zijn afleesbare grafieken gaat verbeteren.

Toch zal het een kwestie van tijd zijn voordat de Duitse economie volledig op groene energie draait, al is het maar een kwartiertje. „Je ziet het ook aan de groothandelsprijzen”, zegt hoogleraar regulering van energiemarkten Machiel Mulder in Groningen. „Die zijn steeds vaker negatief.” Dat komt volgens hem doordat er dan schoksgewijs binnen een dagdeel meer aanbod dan vraag naar energie is. Het probleem met duurzame energie is dat het moeilijk bewaard kan worden.

Conclusie

De stelling dat de Duitse economie zondag even volledig op groene stroom draaide was een juiste conclusie, maar de cijfers waarop die gebaseerd was, bleken een dag later niet te deugen. Wij beschouwen het gemelde nieuwsfeit daarom als onwaar.