Economie

Dit schrijven andere media vandaag

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media.

‘Pensioenfondsen belemmeren overgang naar nieuw stelsel’

Pensioenfondsen moeten geen onnodige beleggingsrisico’s meer nemen, want dat brengt de komst van een nieuw pensioenstelsel in gevaar. Dat vindt Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank (DNB), schrijft De Telegraaf.

Pensioenfondsen die kampen met onderdekking nemen soms risico’s in de hoop met hoge rendementen hun tekorten aan te vullen. Volgens Knot ondermijnen de fondsen daarmee de overgang naar een nieuw pensioenstelsel.

Voor dat nieuwe stelsel is namelijk een financiële buffer nodig en die is er niet. Ook moet de dekkingsgraad van de fondsen 100% zijn, maar voor veel pensioenfondsen ligt dat rond de 90%.

Knot maande afgelopen donderdag een zaal vol pensioenfondsbestuurders tot actie en benadrukte dat DNB een rol wil spelen bij het oplossen van de transitieproblemen:

“U kunt nu al met ons over de transitie praten. Die moet eerlijk verdeeld worden, daar moet u goed over nadenken”

SER: iedereen eigen pensioenpot, risico’s delen

De Sociaal Economische Raad (SER) wil naar een pensioensysteem waarin iedereen een eigen pensioenpot heeft en zelf kan bijhouden hoeveel er ingelegd is, hoeveel er belegd wordt en wat dat precies opleverd. Dat meldt De Volkskrant.

De risico’s worden gedeeld met andere pensioenspaarders. Op deze wijze verdwijnt volgens de SER de subsidiëring van oudere werknemers door hun jongere collega’s. In een onderzoek dat vandaag door de SER in samnwerking met vakbonden, de werkgevers en onafhankelijke deskundigen gepresenteerd wordt is vastgesteld dat zo’n systeem haalbaar is.

De huidige pensioensregeling noemt de SER ‘niet meer van deze tijd’ omdat werknemers niet meer veertig jaar voor dezelfde baas werken, legt SER-voorzitter Mariëtte Hamer uit:

“Mensen wisselen van baan, werken een tijd korter of langer. Bedrijven bloeien op en gaan ten onder. Daar is het systeem nu niet op gebouwd. Het is erg gevoelig voor de lage rente en het heeft te weinig mogelijkheden voor maatwerk en keuzevrijheid.”

De SER gaat een brede maatschappelijke discussie organiseren over de voorstellen.

Outletcenters moeten blijven investeren

De drie outletcenters die Nederland rijk is, breiden flink uit. Volgens Het Financieele Dagblad is dat nodig om hun succesvol te kunnen blijven.

Batavia Stad in Lelystad breidt de komende tijd uit met 45 winkels en een restaurant. Concurrent Rosada in Noord-Brabant zet ook 45 nieuwe shops neer en gaat daarnaast een nieuw centrum openen in Zevenaar. Designer Outlet Roermond heeft ook uitbreidingsplannen, maar hebben die voorlopig even op de lange baan geschoven.

Volgens Paul te Grotenhuis van branchevereniging Inretail zit succes van de winkeldorpen hem in het idee dat klant heeft dat er voordelig gewinkeld kan worden. Die groei vergt wel constante investeringen:

“Binnen zeven tot tien jaar na de opening van een outletcenter moeten er nieuwe impulsen worden gegeven om consumenten te blijven trekken.”