Pansotti

illustratie jet peters
illustratie jet peters

Pansotti is een bolle, driehoekige ravioli uit Ligurië, een noordelijke kuststreek van Italië. Het betekent letterlijk zoiets als ‘hangbuikje’ en wordt meestal gevuld met kruiden en kaas. Voor dit recept kun je een normaal pastadeeg gebruiken, wat je maakt van 300 gram bloem en 3 eieren. Was de spinazie en breng de blaadjes met aanhangend water aan de kook, tot ze slinken. Snijd intussen de lente-uitjes in smalle reepjes en hak de peterselie klein.

Giet de spinazie af en druk alle vocht eruit. Meng de spinazie met de ringetjes lente-ui en de peterselie, hak het spinaziemengsel klein. Meng in een kom het spinaziemengsel, de ricotta, het paneermeel, de kaas en de eieren, breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Zet het in de koelkast om stevig te worden. Rol het pastadeeg uit. Bestuif het werkvlak dun met bloem en leg hierop een vel pastadeeg. Verdeel bolletjes vulling over het deegvel, leg ze op ruime afstand van elkaar. Bestrijk de ruimte ertussen licht met water en leg er een tweede vel deeg op.

Druk de ruimte om de bolletjes vulling goed aan zodat er geen lucht meer in zit. Steek of snijd driehoeken uit het deeg. Laat de pansotti op een met bloem bestoven doek 60 minuten drogen. Draai ze bij voorkeur een keer halverwege de droogtijd. Kook de pasta in ruim gezouten water in enkele minuten al dente.